Kovařík nechce o vojne medzi políciou a SIS ani počuť. Hovorí, že zložky efektívne spoluprácujú

NETKY.SK • 18 Jún 2021, 11:24 • 2 min
Kovařík nechce o vojne medzi políciou a SIS ani počuť. Hovorí, že zložky efektívne spoluprácujú

BRATISLAVA – Policajný prezident Peter Kovařík nepripúšťa medializovanú teóriu o „vojne“ medzi políciou a Slovenskou informačnou službou (SIS) týkajúcu sa vyšetrovania sledovaných trestných káuz.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol v rozhovore pre spravodajský portál Webnoviny.sk, vo vzťahu oboch zložiek sa dá stále hovoriť o spolupráci. SIS si podľa Kovaříka plní svoje povinnosti, ktoré jej ukladá zákon.

 

„Hľadáme samozrejme spôsob spolupráce tak, aby bola efektívna tá spolupráca a výmena informácií. Myslím, že to aj predstavitelia deklarovali, že nikto nemá záujem rozbíjať tento vzťah,“ povedal Kovařík s tým, že vzájomný vzťah týchto zložiek je obojstranne prospešný.

 

„Samozrejme, každý má úplne iné východiskové pozície a úplne iné metódy práce, čiže v tomto smere dochádza aj k istým diskusiám,“ povedal policajný prezident.

 

Diskusie podľa neho zahŕňajú napríklad problematiku rozsahu ochrany utajovaných skutočností a to, kedy a akým spôsobom je ochranu možné prelamovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vojna policajtov alebo vybavovanie si účtov! Odborník pripustil obe možnosti v prípade zverejnenej správy SIS

 

„Súhlasím s tým, že nemožno prelamovať metódy spôsobu práce trestným konaním, aby sme neodkrývali tie činnosti, ktoré má spravodajská služba vykonávať,“ zdôraznil.

Na druhej strane, vyšetrovatelia aj prokurátori podľa policajného prezidenta v prípade trestného stíhania verejne činných osôb majú právny názor na rozsah ochrany utajovaných skutočností.

 

„Posudzoval to súd v jednotlivých kauzách. Z toho všetkého treba urobiť ponaučenie, zovšeobecnenie záverov, aby nedochádzalo k zbytočným diskusiám výkladu zákona z uhla pohľadu jednotlivých inštitúcií,“ zdôraznil Kovařík s tým, že takáto situácia „nevytvára veľkú pohodu“. „Ale o vojne medzi SIS a Policajným zborom sa rozhodne nedá hovoriť,“ dodal Kovařík.

Prečítajte si viac: Denisa Saková: Polícia je v najhoršom stave za posledných 30 rokov, zodpovednosť nesie Mikulec



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies