Šéf ruskej delegácie vo Viedni varoval Kyjev pred provokáciami na Donbase

NETKY.SK • 24 Január 2022, 13:21 • 2 min
Šéf ruskej delegácie vo Viedni varoval Kyjev pred provokáciami na Donbase

MOSKVA – Moskva nebude tolerovať útok Kyjeva a Západu na Donbas, povedal šéf ruskej delegácie na rokovaní vo Viedni o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia, Konstantin Gavrilov.

slovakia

left justify in out

„Všetko bolo jasne povedané a vopred sme varovali: nebudeme tolerovať útoky na našich občanov. Je to jasne povedané, vo všetkých médiách to znelo jasne,“ povedal.

 

img

 

Diplomat už skôr uviedol, že západné krajiny blafujú a využívajú obvinenia z údajného útoku na Ukrajinu, aby mali dobrú vyjednávaciu pozíciu. Zároveň nevylúčil provokácie Ozbrojených síl Ukrajiny na hranici, poznamenal však, že Moskva robí všetko pre to, aby ich zastavila.

 

Prečítajte si tiež: Vážne obvinenia! Británia odhalila ruské taktiky na Ukrajine. Moskva sa bráni

 

„Túto kampaň rozpútali na Západe na obvinenie Ruska zo všetkých hriechov a z toho, že sa chystáme čoskoro – už sedem a pol roka – zaútočiť na Ukrajinu. Nezastavujú ich ani vyjadrenia prezidenta Ruskej federácie, ani ministrov a zástupcov ministrov a ďalších ruských predstaviteľov, že nejdeme na nikoho útočiť, že nepotrebujeme vojnu, ale potrebujeme diplomatické riešenie tohto konfliktu,“ dodal.

 

img

 

Gavrilov pripomenul, že Rusko je jedným z garantov Minských dohôd a „nedopustí, aby sa jeho občanom ubližovalo, nieto ich ešte zabíjalo“.

 

Znepokojujúce správy z Donbasu

 

Oddelenie ľudových milícií samostatne vyhlásenej Doneckej ľudovej republiky má údaje o príprave Ozbrojených síl Ukrajiny na ofenzívu na Donbase, kde posilňujú útočné skupiny.

 

„Zaznamenali sme, že ukrajinské ozbrojené formácie, nachádzajúce sa v zóne takzvanej operácie spoločných síl, prijímajú opatrenia na prípravu ofenzívy,“ povedal novinárom zástupca rezortu.

 

K téme: Ukrajina prijala prvú várku novej vojenskej pomoci zo Spojených štátov

 

Dodal, že "k frontovej línii na Donbase prichádzajú samohybné odmínovacie raketomety UR-77, posilňujú jednotky v prvej línii a útočné skupiny prenosnými UR-83P. Začalo sa premiestňovanie jednotiek 28. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny zo základne v Odeskej oblasti. Velenie vykonáva presun tejto brigády do oblasti vojenskej operácie na Donbase pod legendou plánovaných takticko-špeciálnych cvičení."

 

img

 

Šéf samostatne vyhlásenej Doneckej ľudovej republiky predtým uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily sústredili v blízkosti frontovej línie asi 120 000 vojakov.

 

Konflikt na východe Ukrajiny trvá už viac ako sedem a pol roka, za ten čas sa jeho obeťou stalo podľa OSN viac ako 13 000 ľudí. Situáciu v regióne zhoršujú Spojené štáty a ďalšie krajiny NATO. Ako už skôr poznamenal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, aliancia zvyšuje dodávky zbraní Ukrajine, kde sa zvýšil aj počet západných inštruktorov.

 

Možno vás zaujme: EÚ poskytne Ukrajine makrofinančnú pomoc za 1,2 miliardy eur

 

https://ria.ru/20220123/provokatsii-1769125025.html

https://ria.ru/20220124/donbass-1769217430.html

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies