Združenie SK-8 má pripomienky k zákonu o podpore cestovného ruchu

NETKY.SK • 23 September 2010, 11:04 • 2 min
Združenie SK-8 má pripomienky k zákonu o podpore cestovného ruchu

Združenie SK-8 má pripomienky k zákonu o podpore cestovného ruchu

slovakia

left justify in out

Zhodnotenie súčasnej a definovanie ďalšej vzájomnej spolupráce pre skvalitnenie a zefektívnenie rozvoja cestového ruchu nielen na území Košického samosprávneho kraja (KSK) v nasledujúcom období je cieľom konferencie, ktorú dnes organizuje v Košiciach Odbor kultúry a cestovného ruchu KSK. Na konferencii sú prítomní členovia združení cestovného ruchu, turistických a mestských informačných centier, regionálnych rozvojových agentúr, mikroregionálnych združení miest a obcí a podnikateľského sektora. Sprievodným podujatím je aj pracovné stretnutie vedúcich odborov cestovného ruchu úradov vyšších územných celkov v rámci združenia SK-8.
V prvom diskusnom bloku sa účastníci venovali pripomienkam k zákonu o podpore cestovného ruchu, ktorý má začať platiť od začiatku roku 2011. "Našou snahou je, aby tie pripomienky, ktoré boli formulované SK-8 a ďalšími hráčmi, boli v krátkom čase prednesené na stôl, aby sme mali priestor na ich zapracovanie a my budeme musieť úzko spolupracovať s ministerstvom, ktoré musí konať v zmysle legislatívy a preniesť úpravy ešte do Národnej rady," uviedol generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský. Podľa neho napriek nedostatku času urobia všetko preto, aby sa niektoré problémy viažuce sa na financovanie v zmysle tohto zákona a otázky, ktoré sa týkajú zlučovania a združovania, zmenili. "Oblastné združenia môžu byť vyblokované tým, že tam niekto z miestnych nebude chcieť vstúpiť. Ohľadne toho financovania je tam isté riziko zneužitia tohto zákona hlavne veľkými finančnými skupinami. Ten zákon, ak má byť nápomocný aj veľkým aj malým, musí byť hlavne jasný a vykonateľný," skonštatoval generálny riaditeľ SACR.
Podľa jeho slov bola cestovnému ruchu na Slovensku doteraz prikladaná malá spoločenská váha. "Pritom sa môže výrazne podieľať na znižovaní regionálnych rozdielov. Ak si vezmeme Rakúsko, tam sa turizmus podieľa na tvorbe HDP 14,6 %, na Slovensku len 2,6 %, aj keď tie naše štatistiky skreslené, pretože u nás je veľa tieňového ubytovania, ktoré nevykazujeme nikde," dodal Belinský.
KSK vychádza v oblasti koordinácie a spolupráce s aktérmi v cestovnom ruchu zo strategických materiálov pre rozvoj v regiónoch národných parkov Slovenský kras a  Slovenský raj a v regióne Dolný Zemplín. "Chýba nám rozvojová stratégia regiónu Abov. Dúfame, že sa nám to podarí dopracovať," uviedla Adriana Šebešová z referátu cestovného ruchu Odboru kultúry a cestovného ruchu KSK.
V rámci konferencie prezentoval KSK účastníkom svoj program Terra incognita - Zem nespoznaná v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Jeho cieľom je spojiť záujmy kultúry a cestovného ruchu na podporu rozvoja Košického kraja nielen pre rok 2013, ale so zámerom trvalej udržateľnosti. V tomto programe, ktorý má zlepšiť aj turistický informačný systém, sa KSK rozhodol využiť potenciál vínnej, gotickej a železnej cesty, ktoré križujú historické regióny Abova, Gemera, Spiša a Zemplína.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies