Trh s ľudskými organmi prekvitá na Ukrajine. Do ktorej krajiny putujú?

NETKY.SK • 1 December 2019, 12:42 • 2 min
Trh s ľudskými organmi prekvitá na Ukrajine. Do ktorej krajiny putujú?

TASS.RU – Krajina, v ktorej prebieha občianska vojna a životná úroveň klesá, vždy vyzerá ako hojnosť pre čiernych transplantólogov na trhu s ľudskými orgánmi. Ukrajina sa už viackrát, najmä v roku 2014, bohatom na smrť, dostavala do škandálov v súvislosti s nezákonným obchodovaním s ľudskými orgánmi. V informačnej časti boli škandály zvyčajne rýchlo zhasnuté, ale nedávno sa rozhorel ďalší.

slovakia

left justify in out

             18. novembra bol v Kazachstane zadržaný hlavný lekár mestskej klinickej nemocnice v meste Shymkent Abylay Donbai, ktorý bol obvinený z nezákonnej transplantácie orgánov.

 

             Trestné konanie proti lekárovi bolo začaté podľa článku 264 ods. 2 (účasť v nadnárodnej zločineckej skupine) a článku 116 ods. 3 (nezákonné odstránenie ľudských organov) Trestného zákonníka Kazachstanu. Vyšetrovanie ukázalo, že ako darcovia sa na transplantáciách orgánov zúčastnili občania Ukrajiny, Uzbekistanu a Kirgizska, ktorí svoje obličky predávali z dôvodu mimoriadnej núdze.

 

             Odobraté orgány boli transplantované bohatým zahraničným klientom, predovšetkým z Izraela. Kazašský minister zdravotníctva Yelzhan Birtanov povedal, že darcovia a príjemcovia rokovali o predaji orgánov a vykonaniu chirurgického zákroku a maskovali dohodu dobrovoľným súhlasom. Transplantácia v Kazachstane nie je zakázaná, ale podľa zákona je občanom zakázané predávať svoje obličky, pečeň a iné orgány cudzincom.

 

              Podľa námestníka ministra vnútra Ukrajiny Vyacheslava Abroskina je známe, že asi 20 občanov Ukrajiny predalo svoje obličky, pričom za každú z nich dostalo 10 až 15 tisíc dolárov. Pre kupujúceho oblička stojí 150 tisíc dolárov.

 

             Začiatkom októbra bol v Kyjeve zatknutý popredný ukrajinský transplantolog Oleg Kotenko. Lekárovi zabavili asi milión amerických dolárov a poslali ho do domáceho väzenia. Koncom októbra v Kyjeve odhalili ďalšie osie hniezdo – súkromná klinika, kde pôsobili čierni transplantologovia.   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies