ZDRAVIE Nemýľme si pojmy! Inhalovanie nie je naparovanie

NETKY.SK • 26 Február 2022, 08:00 • 2 min
ZDRAVIE Nemýľme si pojmy! Inhalovanie nie je naparovanie

BRATISLAVA - Respiračné ochorenia nás trápia vždy s nástupom jesene a trvajú až do jari. Studené počasie totiž organizmus stresuje, zaťažuje a najmä ľudia, ktorí majú nejaké pridružené ochorenie, sú menej odolnejší voči respiračným ochoreniam.

slovakia

left justify in out

Preto je veľmi dôležité venovať im adekvátnu pozornosť.

 

„Najmä v chladných mesiacoch by sme mali mať inhalátor na veľmi frekventovanom a viditeľnom mieste, pretože inhalovanie je veľmi prospešné pre naše zdravie. Inhalácia môže byť preventívna, najmä, ak žijeme v prostredí, ktoré nie je úplne najčistejšie. Vtedy je potrebné sa nainhalovať, ideálne večer, aby sme si vyčistili dýchacie cesty. Ak to aj nerobíme preventívne a každý deň, tak vo chvíli, keď cítime, že začíname byť viac zahlienený, máme nádchu a z tej nám začína zatekať hlien a po uľahnutí kašleme, mali by sme začať inhalovať,“ hovorí MUDr. Marta Špániková, všeobecná lekárka pre deti a dorast.

 

img

 

Ako často by sme mali inhalovať?

Ak inhalujeme preventívne, stačí jedenkrát za deň, ideálne večer, aby sme po inhalácii vykašľali všetko, čo sa v dýchacích cestách počas dňa zachytilo. V prípade, že inhalujeme liečebne, záleží od toho, o aké ochorenie ide, či inhalujeme len pre zvlhčenie dýchacích ciest, alebo inhalujeme aj liečivo. V takom prípade je ideálne inhalovať 3 x denne.

 

Aký je rozdiel medzi inhalovaním a naparovaním?

 

Nezamieňajme si však inhalovanie s naparovaním. Rozdiel medzi týmito dvoma spôsobmi je zásadný.

 

img

 

„Naparovanie sa nad hrncom, v ktorom je roztok so slanou vodou, môže byť nebezpečné z pohľadu možného obarenia sa a aj vlastná produkcia roztoku je zásadne odlišná. Pri naparovaní vzniká para s určitými časticami roztoku, ktorý síce vdychujeme, ale nedostáva sa nám do dýchacích ciest a už vôbec nie do dolných dýchacích ciest. Naproti tomu, ak použijeme inhalačný prístroj, tak unikátna technológia tohto prístroja rozprašuje inhalovaný roztok alebo minerálnu vodu na malé čiastočky, ktoré prechádzajú do spodných dýchacích ciest a prenikajú až do pľúcnych alveol. V horných aj dolných dýchacích cestách pôsobí tento areosól jednak preventívne alebo v prípade, že použijeme k inhalácií liečivo, tak liečebne,“ hovorí MUDr. Marta Špániková.

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE: Plastika cez poisťovňu?

 

Unikátny 2v1 Omron inhalátor C102 Total kombinuje v jednom prístroji výhody inhalovania a unikátnej nosovej sprchy. Nosová sprcha uvoľňuje a lieči upchatý nos, a to rýchlo, zdravo a efektívne! Keďže sú horné a dolné dýchacie cesty prepojené, je dôležité udržiavať prostredie nosa čisté a bez baktérií. V boji s baktériami pomáha práve pravidelné oplachovanie nosa, ktoré ovplyvňuje aj to, aby sa obyčajné prechladnutie nevystupňovalo do ťažších zdravotných problémov.

 

img

 

V prípade použitia inhalátora samostatne oceníte najmä boj s ochoreniami dolných dýchacích ciest, ako je napr. bronchitída, kašeľ, bolesť v krku či iné ochorenia. Inhalátor využíva silu tekutého liečiva, ktorý transformuje na aerosól s malými časticami, ktorý ľahko dopraví liečivé častice hlboko do pľúc. Upchatý nos alebo kašeľ už nebudú mať šancu a vy sa môžete vyliečiť jednoduchšie, zdravšie a efektívnejšie. Inhalátor s nosovou sprchou je určený ako pre dospelých, tak aj pre deti, ľahko sa používa a čistí.

 

Trpíte postcovidovým syndrómom? Inhalujte!

 

Ak ste prekonali ochorenie COVID-19 a ešte stále trpíte únavovým syndrómom či inými príznakmi, napríklad zhoršenou funkciou pľúc, dýchavičnosťou či dlhodobým kašľom, respiračná fyzioterapia, postcovidová dychová rehabilitácia a celý komplex podporných terapií, môže výrazne prispieť k obnoveniu funkčnosti a kapacity pľúc. A práve inhalácia je jednou z dôležitých metód.

 

Nový model piestového kompresorového inhalátora OMRON C28P (C105) ako jeden z mála zinhaluje aj YABRO (voľnopredajné liečivo vhodné na regeneráciu pľúc po COVID-19). Je vhodný na terapiu horných aj dolných dýchacích ciest, pre všetky typy liečiv, aj hustejších, na báze kyseliny hyalurónovej.

 

Predchádzať respiračným ochoreniam však dokážeme aj pravidelným užívaním známeho vitamínu D.

 

Vyhrať ho môžete:



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies