Kauza Pčolinský: Súdna rada riešila rozhodnutie Generálnej prokuratúry

NETKY.SK • 23 September 2021, 17:22 • 2 min
Kauza Pčolinský: Súdna rada riešila rozhodnutie Generálnej prokuratúry

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra zrušila koncom augusta na základe paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) obvinenia voči Vladimírovi Pčolinskému, Zoroslavovi Kollárovi, Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke.

slovakia

left justify in out

Súdna rada SR odložila na štvrtkovom zasadnutí rozhodovanie o prijatí stanoviska k uzneseniu Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorým zrušili obvinenia bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému.

 

img

 

Rokovať by o ňom mala na najbližšom riadnom zasadnutí. Z navrhovaného stanoviska vyplývalo, že rozhodnutie GP SR vydali v rozpore s ústavou. "Sporné rozhodnutie generálneho prokurátora zasiahlo do legitimity Najvyššieho súdu SR aj tak, že spochybnilo sudcovskú spôsobilosť konajúcich zákonných sudcov," uviedli v navrhovanom stanovisku.

 

K téme: Maroš Žilinka: Po zúžení paragrafu 363 by bol generálny prokurátor len štatista

 

Návrh poukazuje tiež na to, že GP SR si sporný paragraf 363 Trestného poriadku (TP) vyložila široko. "Preto bolo rozhodnutie vydané v rozpore s ústavou, podľa ktorej štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach, v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon," podotkli.

 

Haščák, Arpáš a iní 

 

GP SR zrušila 31. augusta na základe paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) obvinenia bývalému riaditeľovi SIS Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.

 

img

 

Sporné ustanovenie dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, teda v procese pred podaním obžaloby, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

 

Prečítajte si tiež: Ján Mazák dostal stopku od Súdnej rady. S rozhodnutím nesúhlasí

 

Okrem iného sa Súdna rada venovala tiež personálnym otázkam súdov. Súhlasila s odpustením vykonania odbornej justičnej skúšky ústavnému právnikovi Mariánovi Gibovi, ktorý nevylúčil, že sa bude v budúcnosti uchádzať o funkciu sudcu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Zároveň schválila spoločné presadzovanie tém z oblasti justície v spolupráci so Združením sudcov Slovenska a iniciatívou Za otvorenú justíciu.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies