Z recyklovaných vzácnych kovov budú tvoriť aj výrobcovia luxusného tovaru

NETKY.SK • 16 Jún 2020, 10:44 • 2 min
Z recyklovaných vzácnych kovov budú tvoriť aj výrobcovia luxusného tovaru

Šperky Pandora budú od roku 2025 vyrobené len z recyklovaných kovov. Dánsky výrobca obľúbených šperkov Pandora sa zaviazal do roku 2025 vyrábať svoje produkty len z recyklovaného zlata a striebra. Spoločnosť uviedla, že tento krok povedie k zníženiu emisií o dve tretiny v prípade striebra a až o 99% v prípade zlata.

slovakia

left justify in out

Značka šperkov Pandora patrí celosvetovo k najväčším producentov šperkov pre ženy a už teraz používa približne 70% recyklovaných surovín. 

 

Zníženie produkcie emisií

"Musíme sa viac zamerať na náš dodávateľský reťazec. Znížiť produkciu emisií a obmedziť znečistenie. Dúfame, že to tiež vyvolá reakciu u našich partnerov a zákazníkov," uviedol CEO spoločnosti Pandora Alexander Lacika pre Financial Times. Podľa riaditeľa spoločnosti je súčasnou najväčšou výzvou navýšenie dodávok recyklovaného striebra, ktoré je hlavným kovom využívaným na výrobu šperkov Pandora.

 

"Dopyt po recyklovanom striebre nebol doteraz tak veľký. My sme však najväčším výrobcom šperkov na svete a veríme, že naše rozhodnutie pomôže stimulovať ponuku," uviedol Lacika a dodal, že rozdiel medzi recyklovaným a ťaženým striebrom je z hľadiska ceny nevýrazný.


Napriek tomu v Pandore neočakávajú, že by ich krok k väčšej udržateľnosti mal výrazný vplyv na zvýšenie predajov, a dokonca počítajú so vzdelávaním zákazníkov v oblasti recyklovaných materiálov, aby pochopili, že medzi recyklovaným a ťaženým striebrom a ďalšími materiálmi používanými na výrobu ich šperkov nie je žiadny rozdiel.

 


Striebro získané zo starej elektroniky
V súčasnosti vyrába Pandora 71% svojich strieborných a zlatých šperkov z recyklovaných surovín a prechod na 100% produkciu z recyklovaných materiálov povedie k obmedzeniu produkcie emisií, zníženiu spotreby vody a ďalších environmentálnych vplyvov, ktoré ťažba ušľachtilých kovov prináša. Pre predstavu emisie vyprodukované pri ťažbe striebra sú trojnásobné v porovnaní s recyklovaným striebrom a ťažba zlata vyprodukuje 600-krát viac emisií než recyklované zlato.

 

"Potreba udržateľných praktík v podnikaní sa stáva čím ďalej dôležitejšou a firmy musia tiež odviesť svoju časť práce v reakcii na klimatickú krízu a vyťažovanie prírodných zdrojov. V Pandore pracujeme s recyklovanými kovmi dlhodobo, ale teraz sme pripravení na ďalší krok, a to prestať používať ťažené kovy úplne. Je to pre nás významný záväzok, ktorý bude prínosný pre životné prostredie a urobí naše šperky udržateľnejšie," uviedol Lacika.


"Je správne vykonať tento krok a ak to my, ako najväčší výrobca, môžeme urobiť, nie je dôvod, prečo by nás ďalší výrobcovia nemohli nasledovať," uviedol Mads Twomey-Madsen, ktorý má v Pandore na starosti udržateľnosť.

 

Recyklované striebro v Pandore hodlajú získavať z rôznych zdrojov, medzi ktoré patrí elektronický odpad, z ktorého momentálne recykluje len 35% striebra a v Ázii dokonca iba 15%.

 

 

Spoločnosť tiež vo svojich dvoch továrňach v Thajsku už dosiahla skoro 100% výroby z recyklovaných materiálov, ale podľa zástupcov spoločnosti ešte chvíľu potrvá, než sa podarí presvedčiť k prechodu na recyklované kovy všetkých dodávateľov.

 

Šperky Pandora sa tiež budú počas tohto roka vyrábať v dvoch továrňach, ktoré budú fungovať plne na obnoviteľnú energiu.


"Zlato a striebro sú krásne materiály, ktoré môžu byť recyklované donekonečna bez straty ich kvality. Kovy ťažené pred storočiami sú stále ako nové, nekazia sa a nestarnú. Chceme preto vytvoriť zodpovednejšiu cestu k výrobe dosiahnuteľného luxusu, akým sú naše šperky a zabrániť pritom tomu, aby tieto ušľachtilé kovy skončili na skládkach. Našou snahou je podieľať sa na zavedení cirkulárnej ekonomiky," uviedol CEO Alexander Lacika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona