Zdravie čreva vplýva aj na pečeň. Čo sa stane, keď sa naruší črevná bariéra?

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 12:00 • 2 min
Zdravie čreva vplýva aj na pečeň. Čo sa stane, keď sa naruší črevná bariéra?

BRATISLAVA - Pri udržiavaní zdravia pečene je dôležitý aj črevný mikrobióm. Črevné baktérie totiž ovplyvňujú pečeň viacerými spôsobmi.

slovakia

left justify in out

Pri udržiavaní zdravia čriev a iných orgánov vrátane pečene zohráva kľúčovú úlohu črevná mikroflóra. Nerovnováha v komunite črevných mikróbov, ktorá sa nazýva dysbióza, môže viesť až k narušeniu črevnej bariéry. Tá pritom zabraňuje prenikaniu škodlivých látok ako sú baktérie a toxíny do tela. Strata bariéry a jej celistvosti sa nazýva tzv. presakujúce črevo alebo syndróm zvýšenej intestinálnej (črevnej) permeability (priepustnosti). „Keď je narušená črevná bariéra, škodlivé látky sa môžu dostať do krvného obehu a cestovať do iných orgánov vrátane pečene. Pečeň je zodpovedná za filtrovanie krvi a odstraňovanie toxínov a odpadových produktov. Keď je však pečeň vystavená vysokým hladinám toxínov, môže dôjsť k jej preťaženiu a poškodeniu,“ upozornil gastroenterológ a autor kníh Zdravé črevo a trávenie a Zdravie bez liekov - doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH. 

 

Pod dysbiózu sa podpisuje najmä strava

 

Dysbióza môže viesť k produkcii škodlivých metabolitov, ako sú endotoxíny, ktoré môžu ďalej poškodiť pečeň. Okrem toho môže spôsobiť zmeny v imunitnom systéme čreva, čo môže tiež prispieť k ochoreniu pečene. „Napríklad dysbióza môže viesť k zvýšeniu prozápalových imunitných buniek v čreve, ktoré môžu cestovať do pečene a prispieť tak k zápalu a poškodeniu pečene. Celkovo môže dysbióza viesť k poškodeniu črevnej bariéry a ochoreniam pečene prostredníctvom rôznych mechanizmov, vrátane zvýšenej expozície škodlivým látkam, produkcie škodlivých metabolitov a zmien v imunitnom systéme čreva,“ povedal doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD. MPH.


Vysvetlil, že narušenie črevných spojov a následné črevné presakovanie môže mať aj rôzne iné následky, ako sú napríklad alergia na jedlo, intolerancia jedla, migréna, chronický únavový syndróm, astma alebo vznik ekzému. „Stále častejšie sa popisuje aj vzťah medzi syndrómom zvýšenej priepustnosti čreva a syndrómom dráždivého hrubého čreva, Crohnovou chorobou, celiakiou, cukrovkou a chronickými ochoreniami pečene ako nealkoholové stukovatenie pečene. Taktiež je tento syndróm spájaný s mentálnym zdravím a stavmi, ako sú úzkosť alebo depresia,“ doplnil doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH.

 

Jeme málo ovocia a zeleniny, ale veľa spracovaných potravín

 

K vzniku nerovnováhy v komunite črevných mikróbov prispieva najmä strava chudobná na vlákninu alebo, naopak, strava bohatá na spracované jedlá, ako sú napríklad priemyselne vyrábané keksy, chleby či predpripravené jedlá. „Oba tieto vyvolávajúce činitele priam útočia na črevnú bariéru, a to v podstate hneď z dvoch strán. Na jednej strane útočia tým, že podporujú rast „zlých“ (zápalových) mikróbov v čreve a na strane druhej, doslova aktívne vedia črevnú bariéru aj odbúravať. Nedávny výskum ukázal, že gény, ktoré majú za úlohu kontrolovať funkciu črevnej bariéry, sú neoddeliteľnou časťou genetických súčastí pri rôznych ochoreniach. Pribúdajú dôkazy, ktoré hovoria o tom, že strata slizničnej ochrannej (bariérnej) funkcie hlavne v tráviacom trakte, môže podstatne ovplyvniť (zvýšiť) prechod antigénov (cudzorodých látok), a tým pádom mať za následok u geneticky predisponovaných (náchylných) jedincov vznik chronických zápalových ochorení,“ ozrejmil doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH.

 

Ako črevné baktérie ovplyvňujú pečeň?

 

Črevné baktérie môžu ovplyvniť pečeň prostredníctvom komplexnej siete interakcií medzi črevným mikrobiómom, črevnou bariérou a pečeňou. Pečeň ovplyvňujú viacerými spôsobmi. Črevný mikrobióm hrá úlohu pri regulácii spomínanej črevnej bariéry. Môže tiež produkovať rôzne metabolity, ako SCFA, ktoré môžu ovplyvniť funkciu pečene, keďže v nej dokážu znížiť zápal. Črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu aj v metabolizme žlčových kyselín, tým že vie upraviť ich zloženie a zásoby. „Žlčové kyseliny sa tvoria v pečeni a vylučujú sa do žlče, ktorá sa potom ukladá v žlčníku a po požití mastných jedál sa uvoľňuje do tenkého čreva. V tenkom čreve pomáhajú žlčové kyseliny pri vstrebávaní tukov,“ vysvetlil ďalej doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH. Črevný mikrobióm môže tiež ovplyvniť metabolizmus pečene ovplyvňovaním produkcie určitých enzýmov a hormónov. Zohráva tiež úlohu pri regulácii imunitného systému v čreve, čo môže ovplyvniť imunitnú funkciu aj v iných orgánoch, vrátane pečene.

 

Pečeň ohrozuje aj tuk

 

Slováci majú často problémy s pečeňou aj pre jej nealkoholové stukovatenie (NAFLD). Stukovatenie pečene, tiež známe ako steatóza pečene, je stav, pri ktorom sa v pečeni hromadí abnormálne množstvo tuku, čo môže viesť k zápalu a poškodeniu pečene. K stukovateniu pečene dochádza, keď sa v pečeňových bunkách nahromadí príliš veľa tuku. Dôvodom je hlavne náš nezdravý životný štýl. Ochorenie sa však nemusí vyhnúť ani štíhlym ľuďom. „Stukovatenie pečene môže byť spôsobené aj inými faktormi, ako je nadváha a obezita. K hromadeniu tuku v pečeni môžu viesť napríklad určité dedičné stavy, bez ohľadu na hmotnosť. Príčinou vzniku steatózy môže byť aj strava s vysokým obsahom cukru, rafinovaných uhľohydrátov a nasýtených tukov. K ďalším príčinám patrí pravidelná a nadmerná konzumácia alkoholu a tiež užívanie niektorých liekov, napríklad steroidy, chemoterapeutické lieky,“ vysvetlil doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH.

 

Zdravie čriev aj pečene podporí rastlinná strava

 

Zdraviu pečene môže pomôcť udržiavanie zdravej črevnej mikrobiálnej komunity prostredníctvom aj čo najrozmanitejšej rastlinnej stravy. Zápal v tele môže znížiť protizápalová diéta. Doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH priblížil, ktoré potraviny sa pri nej odporúča konzumovať.
• Ovocie a zelenina. Sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele.
• Celé zrná ako hnedá ryža, quinoa a celozrnná pšenica majú vysoký obsah vlákniny a ďalších živín, ktoré tiež môžu pomôcť znížiť zápal.
• Orechy a semená majú vysoký obsah zdravých tukov a iných živín, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal.

• Potraviny ako olivový olej, avokádo a mastné ryby majú vysoký obsah zdravých tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele.
• Niektoré koreniny a bylinky, ako je kurkuma, zázvor a cesnak, majú protizápalové vlastnosti a môžu sa pridávať do jedál pre extra chuť a zdravotné výhody.
• Ryby, kuracie mäso sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, u ktorých sa preukázalo, že taktiež majú protizápalové účinky.

 

Pomôžu aj esenciálne fosfolipidy

 

Zdraviu pečene môžeme pomôcť aj esenciálnymi fosfolipidmi. Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie Essentiale ® 300 mg, voľnopredajného lieku. Obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele. Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii. Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické a detoxikačné procesy v pečeni. Odporúčaná dĺžka užívania lieku Essentiale ® 300 mg by mala byť najmenej 1-3 mesiace. Veľkou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies