Prechodné obdobie sa v Británii predlžovať nebude

NETKY.SK • 15 Jún 2020, 20:14 • 2 min
Prechodné obdobie sa v Británii predlžovať nebude

BRUSEL - Poprední predstavitelia EÚ vzali v pondelok na vedomie rozhodnutie Spojeného kráľovstva nepožiadať o predĺženie prechodného obdobia, počas ktorého sa má Brusel s Londýnom dohodnúť na podobe budúcich vzťahov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Videohovor predstaviteľov EÚ s Johnsonom 

Prechodné obdobie sa skončí v pôvodne stanovenom termíne 31. decembra 2020, v súlade s ustanoveniami dohody o brexite. Uviedla to Európska komisia v dešných hodinách po skončení videokonferencie medzi predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim a britským premiérom Borisom Johnsonom.

 

img

 

Koronavírus diskusie neobmedzil 

Hlavným cieľom rokovaní bolo zhodnotiť dosiahnutý pokrok po doterajších štyroch kolách politických rokovaní o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Obe strany privítali doterajšie konštruktívne diskusie o budúcich vzťahoch, ktoré sa uskutočnili pod vedením hlavných vyjednávačov Davida Frosta a Michela Barniera. Skonštatovali, že aj napriek komplikáciám, ktoré spôsobila pandémia nového koronavírusu, sa obom tímom darilo pracovať a vymieňať si potrebné právne texty.

 

img

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier (vpravo) a hlavný britský vyjednávač David Frost diskutujú počas prvého kola rokovaní medzi EÚ a Britániou o novej pobrexitovej obchodnej dohode v sídle EÚ v Bruseli 2. marca 2020.

 

Dohoda tento rok 

Johnson sa so šéfmi troch hlavných európskych inštitúcií zhodol na tom, že je potrebné dať rokovaniam o budúcich vzťahoch nový impulz. Účastníci videokonferencie podporili aj plány dohodnuté hlavnými vyjednávačmi na zintenzívnenie rozhovorov v priebehu júla a na vytvorenie čo najvýhodnejších podmienok na uzavretie a ratifikáciu dohody o budúcich vzťahoch do konca roku 2020.

 

img

 

Vzájomné vzťahy, no už mimo EÚ

Británia aj EÚ opätovne zdôraznili svoj úmysel usilovne pracovať na vytvorení takého rámca budúcich vzájomných vzťahov, ktorý by bol v záujme občanov Únie aj Spojeného kráľovstva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona