Zažite na sklonku prázdnin skvelý „city-break“ po slovensky

NETKY.SK • 30 August 2023, 11:19 • 2 min
Zažite na sklonku prázdnin skvelý „city-break“ po slovensky

Termín „city-break“ je v oblasti turistického ruchu dobre známy a obľúbený. Ide o krátke, niekedy doslova dvojdňové dovolenky v atraktívnom meste, metropolitné výlety, ktorými si chceme spestriť posledné dni prázdnin, alebo si len tak „odskočiť“ z kolotoča pracovných dní a „refrešnúť“ svoje zmysly zaujímavými pamiatkami, novými miestami, zážitkami, nákupmi...

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Niekto potrebuje pre svoj „city-break“ Londýn, Rím či Paríž. No verte, že aj v našich, slovenských mestách existuje mnoho krásnych zákutí, aktivít, pamiatok a pozoruhodností, vďaka ktorým si môžete spríjemniť – aj s celou rodinou – doslova posledné dni týchto prázdnin...

Piešťany – mesto parkov, sôch a pávov

Aj keby neboli známym kúpeľným mestom so „zázračným“ bahnom, dalo by sa tu veľa toho vidieť, obdivovať a podniknúť. Už len samotný park na kúpeľnom ostrove je zážitok sám o sebe. Cez cestu vám tu hocikedy prebehne veverička, ježko, zajac, pýchou parku je vtáčie zoo s prekrásnymi pávmi a ďalšími operencami vo vtáčej voliére. Parky sú vôbec doménou Piešťan. Zdobí ich mnoho zaujímavých sôch - vďaka výstave Socha piešťanských parkov tu od roku 1961 pribúdali nové a nové výtvarné exempláre, ktoré môžete dodnes obdivovať v Piešťanskom mestskom parku či Sade A. Kmeťa. Keď už ste v Piešťanoch, odfoťte sa so známym Barlolámačom, prejdite cez Kolonádový most (najdlhší krytý most na Slovensku), navštívte Vojenské historické či Balneologické múzeum, pozrite si nádherné obrazy Alfonsa Muchu v hoteli Thermia Palace. Vydajte sa s deťmi na plavbu loďou od Kolonádového mostu k Vtáčiemu ostrovu, alebo ich vezmite do nafukovacieho aquaparku Funny Park.

Banská Bystrica – kus histórie, šikmá veža aj najväčší športový park

V krásavici Stredného Slovenska určite navštívite Mestský hrad Barbakán so svojou charakteristickou siluetou cibuľovitých veží, dajte si čas preskúmať Múzeum SNP, či pozoruhodné Stredoslovenské múzeum v Thurzovom dome s nádhernou Zelenou sieňou. Skúste sa odfotiť pred Šikmou vežou, zamierte si to do obľúbenej Hvezdárne na Vartovke (v prípade priaznivého počasia ju môžete navštíviť v piatok od 17:00 do 22:00 a v sobotu od 10:00 do 17:00). Deti budú určite nadšené návštevou Bounce Parku 17 – najväčším športovo-zábavným parkom na Slovensku na ploche 4 000 metrov štvorcových.

Bratislava – v blízkosti hraníc, Dunaja, aj v nebeských výškach

Vstúpte cez Michalskú bránu do malebného historického centra s krivoľakými uličkami. Odfoťte si najužší dom, zapamätajte si, kde býval mestský kat, vyjdite si na Michalskú vežu a obdivujte výhľad na metropolu. Zájdite korunovačnou cestou do neďalekého Dómu sv. Martina. Urobte si čarokrásnu prechádzku po nábreží Dunaja. Ak sa nebojíte výšok, vyberte sa na UFO – známu reštauráciu na Moste SNP, kde z výšky 100 metrov môžete hľadieť na susedné Rakúsko. Alebo ešte vyššie – reštaurácia Altitudine sa nachádza v nádhernom prostredí Mestských lesov na úpätí Malých Karpát v televíznej veži, ktorá je so svojimi 194 metrami najvyššou stavbou Bratislavy. Navštívte Prírodovedné múzeum či Múzeum vinohradníctva, zájdite na hrad Devín nadýchať sa historickej atmosféry či na pietne miesto Slavín uprostred malebnej vilovej štvrte na kopci v strede mesta.

Košice – najväčší dóm aj zoo na Slovensku

Ani tu neobíďte dóm – ten košický Dóm sv. Alžbety je najväčší na Slovensku. Nádherná je aj budova Štátneho divadla Košice, či spievajúca fontána medzi týmito dvomi dominantami mesta v centrálnom parku. S deťmi navštívte Múzeum letectva na letisku Barca, alebo košickú zoo v Kavečanoch– najväčšiu zoologickú záhradu na Slovensku s viac ako 240 druhmi zvierat. Prejdite sa Hrnčiarskou uličkou – tzv. Uličkou remesiel, ktorá vás vtiahne do stredoveku, môžete si tu kúpiť čerstvý chlebík, bylinky, čaje, či umelecké rezbárske, brašnárske, hrnčiarske výrobky. Vedecké tipy poteší Slovenské technické múzeum, milovníkov umenia a histórie zaujme pamätná izba Sándora Máraiho.

Trenčín – najstarší nápis v hradnej skale

Určite nemôžete obísť Trenčiansky hrad, ktorý je aj podľa portálu European Best Destinations jeden z najkrajších v Európe. Na Štúrovom námestí si poseďte pri fontáne vodníka Valentína, odkiaľ sa ponúka skvelý výhľad na hrad. Architektonickým skvostom je Mestská veža, alebo Trenčianska Dolná brána. Z výšky 32 metrov môžete obdivovať mesto pod vami. Určite si odfoťte rímsky nápis na trenčianskej skale, svedčiaci o víťazstve Rimanov nad Germánmi, ktorý môžete vidieť z letnej terasy Hotela Elizabeth. Zájdite si do lesoparku Brezina, deti vezmite do parku Tarzania so skvelou lanovou dráhou.

Kremnica – hlavné mesto mincí a humoru

V Kremnici stojí za to už len samotná návšteva Mincovne na Štefánikovom námestí, ktorej história sa píše už od 14. storočia! Nevynechajte aj k nemu priľahlé Múzeum mincí a medailí. Odfoťte si Morový stĺp Najsvätejšej Trojice, prejdite sa Uličkou slávnych nosov nad Štefánikovým námestím za domom Jána Levoslava Bellu (kde sa nachádza Múzeum gýča), ktorá má ľuďom prinášať úsmev na tvár. Je to akási paródia na ulicu hviezd v Hollywoode a prvým tu zvečneným nosom bol nos Jula Satinského. Nádherný je aj tunajší mestský hrad na Zámockom námestí – národná kultúrna pamiatka Slovenska. Zájdite do Banského múzea Štôlňa, či na Kalváriu.

Bardejov – kúpeľná perla východu

Bardejovské námestie očarí každého, kto sa tu ocitne po prvý raz. Unikátne obdĺžnikovité námestie s dych berúcou architektúrou úzkych meštianskych domov je ako vystrihnuté z pohľadnice. V severnej časti námestia neobíďte Baziliku sv. Egídia, či nádhernú radnicu zo 16. storočia. Za návštevu určite stojí Šarišské múzeum so stálou expozíciou ikon, mestské opevnenie, či spievajúca fontána v obľúbenom Promenádovom parku. Na okraji Bardejovských kúpeľov sa rozprestiera Múzeum šarišskej dediny – skanzen otvorený v r. 1965 s dvomi drevenými kostolmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies