Zavedenie povinných škôlok je nereálne, myslí si Oravec

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 16:10 • 2 min
Zavedenie povinných škôlok je nereálne, myslí si Oravec

BRATISLAVA - Zavedenie povinnej predškolskej prípravy na Slovensku je podľa Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku nereálne.

slovakia

left justify in out

Povinné škôlky pre rómske deti navrhuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák, pretože je podľa neho načase rozmýšľať nad systémovými opatreniami. To by však bola nepriama diskriminácia istej skupiny detí, povedal Oravec pre agentúru SITA. Čo sa týka povinných škôlok ako takých, nemáme u nás kapacity na to, aby sme ich mohli zaviesť, poznamenal. "Tým, že 25 rokov sa nevenovala nijaká veľká pozornosť predškolskej výchove, a aj tým, že veľa škôlok zaniklo či sa z nich stali súkromné, máme v tejto oblasti obrovský deficit," povedal s tým, že hovorenie o povinnosti je podľa neho skôr istým politickým gestom. "Vôbec to nepovažujem za reálne a uskutočniteľné," doplnil.


Podľa neho je tu tiež otázka, či sa týmto smerom vôbec uberať, a to aj v prípade, že by kapacity boli. Prvou citlivou otázkou je, či je vhodné predlžovať povinnú školskú dochádzku, ktorá je u nás už teraz 10-ročná. "Je to akási dohoda medzi štátom a rodičmi o tom, kde vidia mieru primeranosti, ako štát môže naozaj nanútiť vzdelávanie. Hovoríme o akejsi slobode dieťaťa, jednotlivca či rodičov rozhodovať o vzdelávaní," vysvetlil. Preto je presvedčený, že podobný efekt, aký by malo zavedenie povinnej predškolskej dochádzky, by sa dal dosiahnuť tiež ich dobrou kvalitou či dostupnosťou pre všetky, aj znevýhodnené skupiny. Rodičia či matky nemajú dôvod odmietať škôlky, je to ľahké a dobré riešenie, ktoré ich navyše odbremeňuje, no rómske matky ich často nevyužívajú. Dôvodov je viac. "Je možno logisticky náročné dieťa do škôlky dostať, no aj z finančnej stránky to nie je ľahké, prípadne vedia, že ich deti si ľudia v škôlkach neželajú," priblížil pre agentúru SITA s tým, že sa tak vytvoril súčasný zlý stav, že rómske deti do škôlok nechodia. Ak by sa tento stav zmenil, väčšina rodičov by ich tam podľa Oravca posielala.


Riziko zavedenia povinnosti však vidí aj v tom, že vzniknú rôzne formálne štátne materské školy, v ktorých nebudú pedagogičky vedieť, ako s takými deťmi pracovať. Nebude tam ani vnútorná motivácia, povedal. "Bude to akoby predĺžená ruka školského systému, pričom sa obávam, že to nemusí zvýšiť kvalitu celkového vzdelávacieho systému pre rómske deti," upozornil. Zavedenie povinnosti pre rómske deti je však pre neho neprijateľné. "Podľa mňa je priam neodôvodniteľné, aby istá skupina detí mala dlhšiu povinnosť navštevovať škôlky ako iná," povedal. Zdá sa mu to ústavne aj ľudskoprávne veľmi senzitívne, takže jediná logická úvaha je, že buď pre všetky deti alebo pre žiadne deti. "No pre všetky deti to nemá šancu prejsť pre kapacitu," dodal s tým, že povinné posielanie istej skupiny detí do materských škôl je násilné a despotické. Ide podľa neho o to, ako sa štát rozhodne dosiahnuť istý cieľ, či už väčšou represiou či povinnosťou alebo zatraktívňovaním, motiváciou či sústredeným záujmom o nejakú tému a sociálnu skupinu. "Druhá cesta sa mi zdá byť dlhodobo oveľa udržateľnejšia," uzavrel Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku.


Zavedenie povinnej predškolskej prípravy len pre určitú skupinu detí, v tomto prípade pre rómske deti, by bolo diskriminačné aj podľa ministerstva školstva, mohlo by to tiež viesť k segregácii. Pre agentúru SITA to uviedla Martina Slušná z rezortu školstva. Predškolskú výchovu a vzdelávanie považuje ministerstvo za veľmi dôležité a ich povinnosť by bola určite prínosom pre deti a ich ďalší osobnostný rozvoj, pripomenula Slušná. "No bolo by to diskriminačné," dodala.


Podľa rómskeho splnomocnenca Petra Polláka majú všetky deti možnosť absolvovať materskú školu. "Ukončiť školskú dochádzku a nechať dieťa v školskom prostredí 10 rokov je lacnejšie, ako potom deti neustále živiť v sociálnom systéme,“ vysvetlil. Pollák odporúča, aby sa zaviedla povinnosť chodiť do škôlky od troch rokov. "Dieťa tri roky pobudne v materskej škole a pripraví sa na vstup na základnú školu, nadobudne zručnosti a vedomosti,“ povedal s tým, že práve v nultých ročníkoch rómske deti zlyhávajú pre jazykovú či inú bariéru. Je preto potrebné, aby štát zaujal v prípade povinného predškolského vzdelávania zodpovedné stanovisko, pripomenul. "Budeme navrhovať, aby štát zaviedol povinnosť detí chodiť do škôlok, aby sa dostali na základnú školu, ukončili vzdelávaciu púť, neukončili školu predčasne a mohli následne vstúpiť pripravené na trh práce,“ vysvetlil.


ta;in



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies