Podľa prieskumu je najväčším rizikom ohrozujúcim ekonomiku USA sú obchodné spory

NETKY.SK • 7 Október 2019, 20:24 • 2 min
Podľa prieskumu je najväčším rizikom ohrozujúcim ekonomiku USA sú obchodné spory

WASHINGTON - Riziko recesie v USA sa zvyšuje, pričom hlavným nebezpečenstvom ohrozujúcim ekonomiku je obchodná vojna Trumpovej administratívy s Čínou, vyplýva z prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov (National Association for Business Economics, NABE).

slovakia

left justify in out

NABE očakáva výrazne spomalenie rastu ekonomiky USA v tomto aj budúcom roku, čo zvyšuje obavy z potenciálnej recesie koncom budúceho roka.

 

Podľa nového prieskumu NABE medzi skupinou 51 prognostikov rast ekonomiky sa tento rok spomalí na 2,3 % z 2,9 % vlani. NABE ešte vo svojej júnovej predpovedi počítala s expanziou o 2,6 %. V roku 2020 by hrubý domáci produkt mal stúpnuť o 1,8 %.

 

Experti považujú pravdepodobnosť recesie v najbližších 12 mesiacoch za malú. Avšak existuje väčšie riziko, že ekonomika upadne do recesie koncom budúceho roka.

 

 

Hlavnými rizikami ohrozujúcimi ekonomiku USA sú nárast protekcionizmu, neistota týkajúca sa obchodnej politiky a spomalenie expanzie globálnej ekonomiky, uviedol hlavný ekonóm Oxford Economics pre USA Gregory Daco. Viac než polovica expertov uviedla, že najväčším rizikom sú obchodné konflikty.

 

Podľa oslovených expertov existuje len 7 % pravdepodobnosť, že recesia sa začne už v tomto roku. Šanca, že sa začne do polovice roka 2020, je podľa nich 24 %, a 47 % že sa začne do konca roka 2020. Pravdepodobnosť, že ekonomika USA sa dostane do recesie niekedy medzi začiatkom a polovicou roka 2021, je podľa nich 69 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies