Zavárame a sušíme huby.

NETKY.SK • 9 September 2011, 16:37 • 2 min
Zavárame a sušíme huby.

Zavárame a sušíme huby.

slovakia

left justify in out

Medzi najpoužívanejšie spôsoby konzervácie húb patrí sušenie a zaváranie. Huby musia byť čerstvé, zdravé, nesmú byť červivé a zaparené. Už pri ich zbere je dôležité dávať ich do košíka, nie do igelitových tašiek, aby sme predišli ich znehodnoteniu.

img

Sušenie:

Huby očistíme, no neumývame. Pokrájame ich pozdĺžne tak, aby čo najviac plátkov malo spojený klobúčik s hlúbikom na hrúbku 4-6 mm. Rozložíme ich na sieťku z umelej hmoty, aby bolo zabezpečené sušenie zo všetkých strán. Najprv ich predsušíme v chládku alebo na slnku, no teplota nesmie presiahnuť 35°C. Necháme ich takto, pokým sú na povrchu trošku lepkavé. Potom ich môžeme dosušiť v rúre pri teplote najviac 80°C. Huby ktoré vystavíme naraz vysokým teplotám sú tmavé a slizké. Dobre vysušené huby sa lámu. Skladujeme ich v patentných pohároch, do ktorých pridáme niekoľko zrniek celého čierneho korenia a bobkový list. Plátenné vrecká môžu byť znehodnotené moľami. Malé huby môžeme sušiť navlečené na niti.

 

img

Zaváranie:

Na zaváranie sú vhodné malé huby, tie dávame do pohárov celé. Väčšie prekrojíme na štvrtiny tak, aby zostal klobúčik spojený s hlúbikom. Pre zaváraním huby očistíme a ovaríme v slanej vode po dobu 4-5 minút. Ešte teplé a odkvapkané ich uložíme do pohárov a zalejeme v sladkokyslým nálevom. Ten si pripravíme z nakladaču na uhorky podľa návodu.  Na spestrenie chuti pridáme do pohárov niekoľko zrniek čierneho korenia, na vrch položíme 1 bobkový list. Neodporúčame dávať cibuľu, tá spôsobuje slizovitosť. Vhodné si iné druhy zeleniny, napr: chren, mrkva, karfiol, ktoré huby nielen ozdobia, ale aj dochutia.

Zdroj: Redakcia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies