Zaujímavá pocta Maximiliánovi Hellovi na ostrove Vikingov. Cesta trvala viac ako 50 hodín

NETKY.SK • 25 Október 2020, 15:00 • 2 min
Zaujímavá pocta Maximiliánovi Hellovi na ostrove Vikingov. Cesta trvala viac ako 50 hodín

V Štiavnických Baniach, odkiaľ Hell pochádzal, sa rozhodli zhotoviť bronzovú plaketu, ktorá na severe Európy bude pripomínať dôležitú udalosť.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 250. výročia odo dňa, keď Maximilián Hell pozoroval prechod venuše popred solárny disk, mala byť tabuľa vyvesená. No nebolo to také jednoduché.

 

3000 km autom

Stanislav Neuschl, ktorý už dlhé roky pôsobí ako starosta, chcel, aby to nebola jednoduchá cesta. „Aby sme tiež cestou zažili zážitky, aké zažil aj Maximilián Hell, keď išiel z Viedne, cez Kodaň, Trondheim na Vardø,“ povedal Neuschl s dôvetkom, že ten však cestoval s konským povozom a loďou.

 

Zjednodušene

Oni sami si však cestu zjednodušili nielen použitím auta, ale cestovali skratkou cez Varšavu, Rigu, Tallin i fínsku metropolu. „No naša cesta netrvala tak ako jemu, 5 mesiacov, ale v porovnaní s ním len 50 hodín.“

 

 

Podľa busty

Bronzovú tabuľu, ktorá bola na toto miesto 6-člennou zostavou donesená, vyrobili v Kremnici.  Tvár Maximiliána Hella je vyrobená podľa busty, ktorá stojí v rakúskej metropole, ale aj v planetáriu v Žiari nad Hronom. Plaketa váži až 55 kilogramov. „Bude to tam na ostrove pri mori, tak to musíme tak zafixovať, aby to tam vydržalo aspoň 20 rokov v takom stave, ako to teraz odovzdáme,“ povedal jeden z majstrov vo videu.

 

Na poslednú chvíľu

A keďže aj z dôvodu meškania počas výroby plakety sa potom musel na poslednú chvíľu stihnúť jedinečný termín, muselo sa prakticky šoférovať non-stop 50 hodín, prakticky sa stálo len vtedy, keď sa striedali šoféri. „Išli sme s dobrým pocitom, že robíme dobrú vec, takže potom zabúdate na všetko, čo je zlé a vidíte, len to dobro pred sebou,“ zdôraznil Neuschl.

 

Pocta

Robert Jensen, starosta Vardø, s ktorým majú Štiavnické Bane podpísanú partnerskú dohodu sa tešil z ochoty na netradičnú cestu. „Vardo je malé mestečko, máme 2000 obyvateľov, Sme malá komunita, máme k sebe blízko a všetci sa poznáme,“ vysvetlil Jensen a dodal, že história obce siaha až k Vikingom.

 

 

Pripomienka rodáka

Stena s nápisom Maximilián Hell Wall aj s tabušou, je už na významnom mieste. „Práve na mieste, kde stojí obecný úrad, Maximilián Hell postavil observatórium,“ dodal Neuschl. „Bude tu mať náš rodák svoje miesto už navždy.“

 

Mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu v Nórsku a na Islande Denisu Frelichovú dojalo, že zástupcovia ZŠ s MŠ Maximilána Hella a starosta obce Štiavnické Bane cestovali preto až 3000 km autom. „Preto, aby prišli do Vardø a vzdali hold tejto spolupráci,“ dodala s hrdosťou v hlase.

 

Prečítajte si aj o jedinečnej škole v Štiavnických Baniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies