Viktara Babaryku, ktorý chcel kandidovať proti Lukašenkovi, odsúdili na 14 rokov väzenia

NETKY.SK • 6 Júl 2021, 13:17 • 2 min
Viktara Babaryku, ktorý chcel kandidovať proti Lukašenkovi, odsúdili na 14 rokov väzenia

KYJEV - Najvyšší súd v Bielorusku poslal v utorok na 14 rokov do väzenia opozičného politika Viktara Babaryku.

slovakia

left justify in out

Babarykov tím pred rozhodnutím uviedol, že obvinenia proti jeho klientovi boli vymyslené tak, aby marili jeho politické ambície. Bývalý riaditeľ banky čelil obvineniam z korupcie. Babaryka chcel minulý rok kandidovať proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, dva mesiace pred voľbami ho však zadržali.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Bieloruského novinára Prataseviča prepustili aj s priateľkou do domáceho väzenia

 

V tom čase bol považovaný za hlavného vyzývateľa úradujúceho prezidenta. Súd ho uznal vinným z brania úplatkov a prania špinavých peňazí. Proti verdiktu najvyššieho súdu nie je možné podať odvolanie.

 

„Nemôžem uznať vinu za trestný čin, ktorý som nespáchal. Nehanbím sa za nič, pretože som neurobil nič nezákonné, ani len nič podobné niečomu nezákonnému. Som si istý, že som bol vždy spravodlivý a nikdy som nevykonával žiadne činnosti, ktoré by porušovali bieloruské zákony,“ uviedol Babaryka.

„Za svojho otca sa nehanbíme,“ dodal s tým, že tieto najdôležitejšie slová mu povedali jeho deti. V súdnej sieni si za tieto slová vyslúžil potlesk.

 

img

 

Prečítajte si: Lukašenko oznámil ukončenie rozsiahlej protiteroristickej operácie v Bielorusku


Lukašenkovo zvolenie na šieste funkčné obdobie viedlo k masovým protestom, ktoré sa konali niekoľko mesiacov. Najväčšia demonštrácia prilákalapribližne 200-tisíc ľudí. Opozícia výsledok volieb považuje za zmanipulovaný. Bezpečnostné zložky proti účastníkom demonštrácií nasadili hrubú silu a viac ako 35-tisíc ľudí zadržali. Vo väzení sa nachádza aj väčšina opozičných lídrov, niektorí z nich opustili krajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies