Zatkli francúzskeho občana, ktorý získaval bojovníkov pre al-Káidu

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 19:24 • 2 min
Zatkli francúzskeho občana, ktorý získaval bojovníkov pre al-Káidu

RABAT - Marocká polícia zatkla neďaleko mesta Tanger francúzskeho občana alžírskeho pôvodu pre podozrenie z verbovania mužov, aby odcestovali do Sýrie a Iraku a bojovali tam v mene al-Káidy.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na marocké úrady.
     

Ministerstvo vnútra vo vyhlásení z nedeľňajšieho večera označilo podozrivého ako ostrieľaného a dlhoročného člena spomínanej medzinárodnej teroristickej siete, ktorý bojoval v Afganistane, Pakistane a Bosne. Ministerstvo dodalo, že muž je obvinený zo získavania peňazí a ľudí do bojov v Sýrii.
     

Hoci Maroko zažilo v porovnaní so svojimi susedmi iba malý počet teroristických útokov, stáva sa hlavným zdrojom nových bojovníkov pre konflikty v Mali, Sýrii a ďalších krajinách, uviedla AP.
     

Marocký minister vnútra Muhammad Hassád 15. júla uviedol, že k teroristickým skupinám v Iraku a Sýrii patrí 1212 Maročanov a že tam spáchalo samovražedné útoky už niekoľko marockých občanov.
     

V severoafrickej moslimskej krajine vládnu obavy, že mnohí z týchto vycvičených bojovníkov sa raz vrátia domov do kráľovstva a budú podnikať útoky.
     

Úrady už viackrát oznámili zlikvidovanie buniek, ktoré získavali nováčikov pre al-Káidu, najmä v mestách na severe krajiny.
     

Podľa oznámenia ministerstva podozrivý prišiel do Maroka 21. júla, pričom cestoval cez Tunisko a Líbyu. Zatkli ho v sobotu 26. júla v prístave Tanger-Med pre kontajnerové lode, približne 40 kilometrov od Tangeru.
     

Muž verboval bojovníkov pre sýrsku odnož al-Káidy, nazývanú Front an-Nusra, dodali úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies