Fond, ktorého bývalým akcionárom je Brhel, postaví vo Fínsku veterné elektrárne za 280 miliónov eur

NETKY.SK • 5 Február 2021, 10:15 • 2 min
Fond, ktorého bývalým akcionárom je Brhel, postaví vo Fínsku veterné elektrárne za 280 miliónov eur

Slovenský investičný fond v ktorom vlastnil akcie i Jozef Brhel postaví vo Fínsku veterné elektrárne.

slovakia

left justify in out

Slováci postavia vo Fínsku veterné elektrárne s výkonom 300 megawattov. Investičný fond kúpil 67-percentný podiel vo fínskej spoločnosti Solarwind Oy, ktorá sa zameriava na development energetických projektov. Zvyšný podiel ostal fínskym partnerom. Celková očakávaná investícia do výstavby veterných elektrární počas nasledujúcich piatich rokov by mala dosiahnuť 280 miliónov eur. Fond ZMJ SICAV je pre väčšinu Slovákov neznámy. V posledných dňoch sa však objavoval hlavne v súvislosti so zadržaním Jozefa Brhela. 

 

Investičný fond ZMJ SICAV bol založený už v roku 2017. Plánom bolo posilnenie postavenia skupiny na zahraničných trhoch a sústrediť finančný kapitál na väčšie projekty. „Praha je považovaná za finančné centrum strednej a východnej Európy, rozhodli sme sa založiť fond práve tam. Doteraz sme ho prezentovali len smerom k zahraničným investorom a partnerom. Jednotlivé spoločnosti komunikovali samy za seba. Vzhľadom na súčasnú situáciu sme sa však rozhodli zastrešiť všetky aktivity skupiny pod jednu značku, a to ZMJ SICAV. Je to pre nás kľúčové, keďže na Slovensku aj v zahraničí zamestnávame stovky ľudí a naši partneri aj banky musia mať dôveru v naše podnikateľské aktivity. Čo sa týka zadržania Jozefa Brhela, môžem len zopakovať, že sa okamžite vzdal akýchkoľvek výkonných funkcií a obvinenia sa netýkajú žiadnych spoločností patriacich pod ZMJ SICAV. Viac sa k tomu naozaj neviem vyjadriť," vysvetlil situáciu pre portál finweb.hnonline.sk Brhelov nástupca Anton Bielik. 

 

img

 

„Ide o pokračovanie nášho podnikateľského príbehu na zahraničných trhoch, kde sa medzi nadnárodnými energetickými korporáciami presadzujú slovenské firmy pomerne ťažko. Je to dôkaz toho, že zahraniční partneri a banky nám dôverujú,“ uviedol výkonný riaditeľ skupiny Bielik.

 

img

Fond ZMJ SICAV pôsobí prostredníctvom svojich spoločností vo Fínsku už niekoľko rokov. Aktuálne okrem najnovšej akvizície vo Fínsku vlastní a developuje projekty veterných elektrární Iiti a Suonenjoki, spolu s výkonom približne 74 megawattov. Celkový investičný náklad týchto dvoch projektov je približne 70 miliónov eur.

Pôsobia i v USA. Developujú fotovoltaické projekty v San Franciscu a Palm Springs. Ich výkon bude spolu 56 megawattov a výška investície je 39 miliónov eur. V USA, ako aj na viacerých ázijských trhoch má fond pripravené ďalšie projekty na realizáciu, pozastavila ich však pandemická situácia. Spoločnosti fondu realizovali i projekty na Ukrajine, v Rumunsku a v Českej republike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies