Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
30. nov. 2022Ondrej
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
17.04.2022 10:00 Relax
ZDRAVIE Nezomierajme predčasne, pečeň nepoškodzuje iba alkohol
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
17.04.2022 10:00 Relax

ZDRAVIE Nezomierajme predčasne, pečeň nepoškodzuje iba alkohol



V apríli si každoročne pripomíname Svetový deň zdravia pečene. Počas špeciálneho okrúhleho stola sme sa rozprávali s odborníkmi – so všeobecnou lekárkou pre dospelých a hepatológom nielen o pečeni a jej ochoreniach, ale aj o nesprávnych stravovacích návykoch a životnom štýle, ktoré nám spolu môžu privodiť nejeden zdravotný problém – napríklad steatózu (stukovatenie) pečene.


 

 

 

Tuky a zlý životný štýl položia pečeň na kolená

 

Prečo sú tuky, životný štýl, životospráva a pohyb prepojené práve s pečeňou? Hepatológ prof. MUDr. Štefan Hrušovský v tom má jasno. Pečeň spracováva všetky živiny, ktoré naše telo prijíma a pretvára ich na látky potrebné pre život. Ale to nie je všetko. „Pečeň dodáva telu energiu pre pohyb, dodáva stavebné látky, stará sa o imunitu, o dobrú zrážanlivosť krvi, poskytuje žlč na vstrebávanie tukov. Pečeň je súčasne orgánom, ktorý spracúva splodiny metabolizmu a zabezpečuje ich vylučovanie,“ vysvetľuje.

 

 

 

Pečeň je aj zásobárňou zdrojov, ktoré sa hromadia pri spracovaní živín. „Zásoby sa v pečeni nezdržia dlho, no umožňujú bezpečne preklenúť obdobia, keď neprijímame potravu. Vtedy sa spracúvajú zásoby,“ pokračuje ďalej hepatológ, podľa ktorého, ak sa človek prejedá a prijíma nadmerné množstvo potravy, navyše často v nesprávnom zložení, sklady a zásoby presiahnu svoje kapacity a pečeň začína byť preťažená. „Tak vzniká pri nadmernom kalorickom príjme  aj najčastejšia pečeňová porucha, a stukovatenie pečene,“ približuje vznik ochorenia profesor Hrušovský.

 

Pečeň a jej tri super funkcie

 

o Centrálny orgán látkovej premeny – metabolizmu

 

o Odbúravanie nepotrebných splodín z tela

 

o Recyklácia – využitie splodín metabolizmu na ďalšie účely

 

 

O pečeni sa hovorí ako o nenahraditeľnom orgáne v ľudskom tele, ktorému vďačíme za veľa.  A prečo je taká dôležitá pre naše telo?

 

„Pečeň je ústredným orgánom látkovej premeny – metabolizmu. Prijíma čerstvé živiny, spracúva ich a svoje produkty poskytuje celému organizmu. Ide o energiu, stavebné látky pre všetky typy buniek, prvky imunity, faktory zrážanlivosti krvi a mnohé ďalšie látky,“  vyratúva hepatológ.

 

Popri spracovaní a syntéze látok potrebných pre život organizmu, má pečeň podľa odborníka aj druhú, rovnako významnú funkciu, ktorou je odbúravanie telu nepotrebných splodín.

 

 

„Pečeň ich spracúva na jednoduché látky, ktoré sa ľahko vylučujú žlčou alebo močom. Súčasťou tejto funkcie spracovania odpadu je životne dôležitá detoxikačná úloha – odbúranie toxických látok, vrátane tých, ktoré človek prijíma v potrave. Možno povedať, že všetky látky, aj tie, ktoré sú telu potrebné, sa stávajú toxickými, ak sa nahromadia v nadmernom množstve. Pri ich spracovaní má nezastupiteľnú úlohu práve pečeň,“ pokračuje odborník. 

 

Pred diétou a detoxom sa najskôr uistite, v akom stave je vaša pečeň, radí lekárka

 

Keď detox a diéta nezaberá, prichádza demotivácia. Príčinou neúspechu však môže byť napríklad bezpríznaková stukovatená pečeň, ktorá nebolí a čoraz častejšie postihuje i mladšiu generáciu.

 

 

Nepodceňte to, čo vás nebolí

 

Prečo je pred začatím diétneho programu potrebné pozrieť sa na svoju pečeň a prečo sa predtým, ako začneme s akoukoľvek diétou, máme najskôr zamerať na detox pečene?

 

„Keď chceme, aby naše telo správne fungovalo, aby sme dobre vyzerali a rovnako dobre sa cítili, je veľmi dôležité začať na správnom konci – teda zvnútra. Žiadna návšteva kozmetičky, ani tá najkvalitnejšia pleťová maska nedokáže vyčarovať krásnu pokožku, pokiaľ nebudeme mať najdôležitejší očistný orgán – pečeň – v poriadku,“ hovorí na začiatok všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

 

 

 

Pečeň by sme podľa lekárky mohli prirovnať k veľkej zložitej továrni, v ktorej sa na jednotlivých úsekoch intenzívne a nepretržito pracuje.

 

„Všetky práce sú rovnako dôležité a nenahraditeľné, ak však nebude všade čistota a poriadok, výsledný efekt nebude uspokojivý. Musíme teda zabezpečiť čisté, zdravé a nepoškodené priestory, ich dostatočné upratovanie a udržiavanie kvalitnými prostriedkami, funkčnú čističku a len v takom prípade sa nám investícia vráti v podobe dokonale fungujúceho systému a bezchybných výsledných produktov,“ pokračuje doktorka Baranová.

 

A práve rovnako funguje aj samotná pečeň, keďže podľa lekárky len v zdravých a nepoškodených bunkách (hepatocytoch), ktoré sú navyše udržiavané „čisté“ a v dobrom stave, môžu prebiehať procesy, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie celého orgánu a následne organizmu.

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Pomoc aj pri infarkte myokardu? Pupočníková krv!

 

Benefity pečene sú známe už dávno. Nenahraditeľná časť nášho organizmu a superman medzi jednotlivými orgánmi v ľudskom tele, ktorému vďačíme za množstvo dôležitých funkcií. Na svojich pleciach si tak nesie veľa zodpovednosti.

 

„Dalo by sa tiež povedať, že pečeň je akýmsi „nadradeným“ orgánom v brušnej dutine, a to nielen anatomickým umiestnením, veľkosťou, ale aj zodpovednosťou za množstvo prebiehajúcich funkcií. Mohli by sme povedať, že má svoj tráviaci systém, imunitný systém, endokrinný systém, exokrinné a mnohé ďalšie funkcie, ktorých porucha sa premietne na rôznych úrovniach fungovania celého organizmu. A práve preto je dôležité začať „upratovať“ práve tu,“ hovorí ďalej všeobecná lekárka.

 

Keď pečeň volá o pomoc...

 

Ľudské telo nám dáva rôzne podnety, upozorňuje nás, že niečo nie je v poriadku. Lekárka rovnako upozorňuje, že neraz človek ani netuší, že signály, ktoré nám týmto spôsobom telo vysiela, sú vlastne volaním pečene o pomoc.

 

„Veľmi častým ochorením, respektíve dôvodom porúch funkcie pečene nielen v našich končinách, je práve nealkoholická steatóza pečene – stukovatenie pečeňových buniek. Nahromadenie tuku môže mať za následok poruchu funkcie tohto dôležitého orgánu,“ vysvetľuje konkrétnejšie Baranová.

 

Ako je to ale s pečeňou a ako najčastejšie ľudské telo signalizuje, že pečeň potrebuje očistu a ako môže človek spozorovať, že má pečeň zanesenú tukom?

 

„V úvodných fázach dokonca obvykle prebieha skryto a bez viditeľných príznakov, postupne príznaky, ktoré upozorňujú na problém s pečeňou, môžu byť len nešpecifické a minimálne – celková únava, malátnosť, nevýkonnosť, svalová slabosť, tráviace ťažkosti (nafukovanie, plynatosť, kŕče, bolesti brucha alebo tlak, prevažne pod pravým rebrovým oblúkom, prípadne v nadbruší), pocit ťažoby, plnosti, nevoľnosť, poruchy vyprázdňovania,“ vymenúva problémy, ktoré signalizujú poruchy pečene, lekárka.

 

A kedy už bije pečeň na poplach?

 

„Ak sa pridružia kožné problémy, poruchy imunitného systému, hormonálna nerovnováha, opuchy, je to bitie pečene na poplach a najvyšší čas nielen zamyslieť sa, ale konať,“ varuje MUDr. Diana Baranová.

 

Najčastejšou príčinou steatózy je podľa nej práve výsledok „blahobytného“ spôsobu života, sprevádzaný nedostatkom pobybovej aktivity a nadmerným prísunom cukru a tučných, mastných, ťažkých jedál, teda tukov a mastných kyselín, teda celkovo zlá a nesprávna životospráva.

 

 

„Rizikový faktor predstavuje obezita, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov, to je typický pacient s metabolickým syndrómom alebo syndrómom X. Diagnostikovaný je vtedy, ak osoba spĺňa tri a viac z nasledujúcich podmienok:  centrálna alebo brušná obezita, obvod pása u mužov viac ako 102 cm, u žien viac ako 88 cm, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, vysoká hladina triacylglycerolov a nízka hladina HDL cholesterolu,“ vyratúva Baranová možné rizikové faktory.

 

A pýtate sa, kedy môže vzniknúť steatóza ako sekundárne ochorenie?  

 

„Sekundárne môže vzniknúť steatóza ako následok choroby alebo vplyvu onkajšieho prostredia, napríklad vplyvom liekov (analgetiká, anaboliká, nesteroidné antiflogistiká, antiepileptiká...), toxické látky, akými sú organické rozpúšťadlá alebo ťažké kovy, no aj alkohol. V menšom meradle sa môže vyskytnúť, naopak, aj pri náhlom a drastickom úbytku váhy, čo spôsobuje masívnu mobilizáciu tukových zásob z oblasti brušného a podkožného tuku, ktorý sa následne musí spracovať v pečeni,“ opisuje možnosti, ako si privodiť ochorenie MUDr. Diana Baranová.

 

 

Na slovíčko o zdravej strave. Pečeň sa nám poďakuje

 

Všeobecne ľudia poznajú, že bez zdravého jedálnička a dostatočného pohybu svojmu telu nepomôžu. A rovnako je to i s pečeňou. A ak hovoríme o zdraví na tanieri – treba sa pozrieť aj na to, čo na tanier v takomto prípade nepatrí, najmä ak potrebujeme dôležitý orgán v tele zregenerovať.

 

„Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu, je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti. Ak však chceme naštartovať regeneračné procesy, nemali by sme zabúdať, že niektoré jedlá a nápoje by sme mali úplne vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť,“ hovorí Baranová.

 

 

Podľa lekárky ide hlavne o potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyprážané jedlá, jedlá rýchleho občerstvenia s nedostatočnou výživovou hodnotou, či málo tepelne upravené potraviny nie sú rozhodne vhodnou voľbou. Taktiež konzumácia alkoholu by mala byť zredukovaná skutočne na minimum. Netreba zabúdať ani na pitný režim.

 

„Dôležitý je aj prísun tekutín, avšak tých správnych, najideálnejšia je čistá voda, bylinkové čaje, v menšej miere aj zriedené ovocné či zeleninové šťavy,“ pokračuje ďalej MUDr. Diana Baranová.

 

Ak už aj vieme, čo na tanier patrí, nepodceňte prípravu jedál. Rovnaký názor ma aj lekárka, podľa ktorej je najideálnejšie pripravovať pokrmy len varením alebo dusením v pare, prípadne s pridaním malého množstva tuku.

 

 „Medzi najvhodnejšie potraviny, ktoré odporúčam dlhodobo konzumovať pacientom s poruchami pečene, aj tým, ktorí si chcú udržať zdravú pečeň, patria nízkotučné mliečne výrobky – tvaroh, jogurty, kvalitné mäso/skôr hydina, králik/ a ryby, ovocie, zelenina, zdravé tuky ako olivový olej. Naopak, medzi nevhodné alebo neodporúčané, patria nezdravé tuky – slanina, údeniny, tučné mäso, syry a smotanové mliečne výrobky, vajcia, majonéza, ostré koreniny a samozrejme sladené nápoje. Zároveň je potrebné vylúčiť pôsobenie toxických látok na pečeň, ako sú napríklad nevhodné lieky a alkohol,“ hovorí Baranová.

 

 

 

Esenciálne fosfolipidy pôsobia na niekoľkých úrovniach

 

Regenerácia pečene je dôležitá aj podľa všeobecnej lekárky. Fosfolipidy sú malí pomocníci namáhanej pečene. A ako konkrétne môžu pri regenerácií pečene pomôcť?  Funkcia pečene je podľa všeobecnej lekárky priamo naviazaná na vonkajší obal, tzv. membránu jej buniek (hepatocytov), ktorá je zložená z dvojvrstvy fosfolipidov. Z nich má najvyššie zastúpenie fosfatidylcholín.

 

„Práve membrána pečeňovej bunky je miestom prvotného pôsobenia esenciálnych fosfolipidov (EPL), ktoré ako svoju hlavnú zložku obsahujú vysoko purifikovaný extrakt molekúl polyenyl-fosfatidylcholínu zo sóje,“ vysvetľuje Baranová.

 

Esenciálne fosfolipidy podľa nej pôsobia v pečeni viacerými mechanizmami a na viacerých úrovniach.

 

„Jednými z najdôležitejších mechanizmov sú obnova fyziologickej (pôvodnej) stavby bunkových membrán tým, že sa do nich v nezmenenej forme zabudujú a tým priamo spôsobia zmeny v ich lipidovom zložení a následné zvýšenie fluidity, t.j. uvoľnenie hustoty týchto membrán,“ opisuje prvú úroveň MUDr. Baranová.

 

Kde môžeme nájsť tieto fosfolipidy?

 

Voľnopredajný liek Essentiale obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické ako fosfolipidy membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, sú takto podané fosfolipidy prednostne využívané pečeňovými bunkami a zabudovávané do ich bunkovej membrány. Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek.   

 

Vyhrajte s Netkami balíček zdravia pre pečeň na našom Facebooku a Instagrame

 



reklama


reklama


Zdroj: Netky, Martin Petráš

Foto:  Unsplash, Pixabay, Netky, video: Maroš Bednár



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

ad
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok