Galéria Umelka ponúka výstavu diel z celého sveta

NETKY.SK • 10 Január 2019, 13:29 • 2 min
Galéria Umelka ponúka výstavu diel z celého sveta

BRATISLAVA - Slovenská výtvarná únia otvára výstavný rok 2019 tvorbou trinástich umelkýň z jedenástich krajín sveta. Výstava nazvaná „Bdelosť, Boj, Pýcha: Jej očami / Through her eyes“ v Galérii Umelka prezentuje diela, ktoré sa venujú rôznym formám kultúrnych prejavov a otázkam súvisiacich s témami identity, rodiny a domova, rodovej rovnosti, sexuality, ale aj reprezentácii žien a politike zo ženského pohľadu. V sídle galérie na Dostojevského rade 2 v bratislavskom Starom Meste sa dá výstava vidieť do 27. januára denne, okrem pondelka, od 12:00 do 18:00.

slovakia

left justify in out

Od interpretácie ženskej perspektívy západu, skutočných príbehov žien a matiek z Palestíny, Iránu a Saudskej Arábie až po komunitu sexuálnych menšín v Južnej Afrike, ich diela vrhajú svetlo na konkrétne udalosti a vyjadrujú túžbu po rovnosti. Medzi vystavujúcimi autorkami sú napríklad Zanele Muholi z Juhoafrickej republiky, Hannah Starkey z Veľkej Británie či Tomoko Sawada z Japonska.

 

 

 


Po premiére v Maribore v januári 2018 sa expozícia, ktorú zostavila chorvátska kurátorka Marina Paulenka, predstavila v Grazi, Berlíne aj v Záhrebe. V Záhrebe bola súčasťou 10. medzinárodného festivalu Organ Vida, ktorý bol celý venovaný ženám. Výstava je súčasťou väčšieho projektu slovinského združenia Društvo za evropsko zavest, ktorého partnermi sú Organ Vida - International Photography Organization (Chorvátsko), Fotoklub Maribor (Slovinsko), Österreichische Gesellschaft für Kinderphilosophie (Rakúsko), KuBiPro - Kultur -undBildungsprojekte (Nemecko) a E@I (SR). Projekt je podporený fondom EÚ Európa pre občanov.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies