Zástupcovia Žiliny na opačných póloch svojej kariéry

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 12:19 • 2 min
Zástupcovia Žiliny na opačných póloch svojej kariéry

BRATISLAVA - Kým 33-ročný kapitán futbalistov MŠK Žilina Viktor Pečovský pomaly uvažuje nad skončením svojej reprezentačnej kariéry, jeho talentovaný bývalý spoluhráč z klubového dresu Milan Škriniar sa ocitol na jej začiatku.

slovakia

left justify in out

Futbalový život priniesol, že dvaja zástupcovia Žiliny sa počas XV. ME vo futbale ocitli na rozdielnych póloch kariéry. Rodák z Brezna Viktor Pečovský nastúpil v národnom drese 33-krát, 21-ročný rodák zo Žiaru nad Hronom iba tretí raz. Kmeňový hráč Sampdorie Janov, ktorý tento rok v talianskej najvyššej súťaži absolvoval tri majstrovské stretnutia, prvýkrát zasiahol do diania na ME v zápase proti Anglicku. Počas neho strávil na ihrisku záverečnú štvrťhodinku a pomohol ubrániť veľmi cennú bezgólovú remízu, ktorá Slovákom prakticky zabezpečila postup do osemfinále. V súboji proti Nemcom nastúpil bývalý stopér MŠK Žilina od začiatku zápasu a na ihrisku vydržal až do záverečného hvizdu rozhodcu.


"Bol som veľmi šťastný, že som v tomto súboji dostal šancu, o to lepšie, že hneď od začiatku. To som pred šampionátom vôbec nečakal, hoci každý hráč ide na turnaj s tým, že chce na ňom v prvom rade hrať," tvrdil Milan Škriniar po návrate z Francúzska.


"S akými pocitmi som išiel do súboja s úradujúcimi majstrami sveta? V prvom rade s odhodlaním nesklamať trénera Kozáka, ktorý mi dal veľkú dôveru. Sústredil som sa na svoj výkon a na pokyny trénera, ktoré som mal počas zápasu plniť. Sčasti sa mi to darilo, sčasti nie. Nebol to ľahký zápas... Samozrejme, všetkých nás mrzí, že sa nám v súboji s Nemcami nepodarilo dosiahnuť veľký výsledok, ktorý sme si všetci želali," reagoval Milan Škriniar na otázku agentúry SITA a pokračoval: "Pre mňa nebolo jednoduché ísť hrať proti Nemcom. Nastúpiť proti takým veľkým hviezdam a majstrom sveta bol síce výborný pocit, ale ako hovorím, hlavne som sa chcel sústrediť na svoj výkon a pomôcť mužstvu. Keď ste na ihrisku, musíte sa koncentrovať na svoju robotu. Musíte sa usilovať odovzdať na ihrisku všetko, čo viete, čo máte natrénované."

 

Milan Škriniar sa nebránil ani návratu k dianiu na ihrisku počas osemfinálového duelu. "Ak mám byť úprimný, ťažko sa mi hodnotí takýto zápas. Osobne som sa na ihrisku cítil dobre, ale prehrali sme, čiže môj výkon vlastne v konečnom dôsledku neznamená nič. Mal som z neho také zmiešané pocity. Bol to určite jeden z najdôležitejších zápasov mojej kariéry. Nastúpiť v osemfinále ME sa nestáva každý deň a už vôbec nie mladému 21-ročnému Slovákovi. Som šťastný za túto šancu. Výsledkovo to však nevyšlo a to nás mrzí," skonštatoval šikovný futbalista, ktorý od roku 2011 prešiel všetkými reprezentačnými mládežníckymi výbermi počnúc SR do 17 rokov a končiac slovenskou "dvadsaťjednotkou". Podľa neho každý zápas, ktorý na tomto turnaji hral alebo sledoval z lavičky náhradníkov, mu dal veľa užitočných poznatkov a zážitkov. "Každý zápas mi ukázal aj to, v čom sa ešte zlepšiť, čo môžem pre svoju ďalšiu kariéru ešte urobiť a na čom mám ďalej pracovať. Snažil som sa najmä brať si príklad z chalanov v kabíne. Počas turnaja som videl zblízka, ako sa správajú na tréningoch aj v osobnom živote, ako na sebe tvrdo pracujú, aby boli stále lepšími futbalistami. V tom sú pre mňa veľkou inšpiráciou a príkladom," konštatoval najmladší hráč Kozákovho výberu na tomto šampionáte Milan Škriniar.

 

K povestným poctivým robotníkom na ihrisku dlhé roky patrí aj Viktor Pečovský, ktorý si veľký futbalový turnaj vyskúšal na vlastnej koži až po dovŕšení Kristových rokov. "Už som ani nečakal, že sa mi to niekedy v kariére podarí. Preto som nesmierne šťastný, že som mohol patriť do tohto mužstva. Tento rok som sa na jar dosť trápil. Najmä zdravotne. Preto si nesmierne vážim, že mi tréner Kozák dal dôveru, že ma vybral do reprezentácie," reagoval Viktor Pečovský na otázku agentúry SITA.


"Európsky šampionát vo Francúzsku bol vrcholom mojej kariéry. Som rád, že sme na ňom odohrali veľmi dobré stretnutia, že sme v nich potešili našich priaznivcov. Zaslúžili si to, lebo aj oni nám počas ME vytvorili fantastickú atmosféru. Ich podpora priamo na štadiónoch vo Francúzsku bola neskutočná. Nečakali sme, že ich toľko bude za nami cestovať. Sme šťastní z toho, že oni mohli byť šťastní," vrátil sa k dianiu na francúzskych štadiónoch jediný slovenský reprezentant, ktorý celú doterajšiu futbalovú kariéru strávil v slovenskej najvyššej súťaži. Okrem žilinského, v ktorom hrá od roku 2011, si dlhé roky obliekal dres Dukly Banská Bystrica. V meste pod Urpínom, kam prišiel tento bojovný a nepoddajný defenzívny stredopoliar z Čierneho Balogu ešte v dorasteneckom veku, strávil 13 rokov.


"Ako futbalista som sa vždy usiloval podávať kvalitné výkony, usiloval som sa pomôcť mužstvu, ako som najlepšie vedel. U mňa nehralo úlohu to, či hrám za Banskú Bystricu, Žilinu alebo slovenskú reprezentáciu. Vždy som sa snažil ísť v zápase na doraz. Ak ma nebrzdili nejaké zdravotné problémy, tak sa mi to aj podarilo. Myslím si, že v zápasoch s Ruskom a Anglickom sme takto hrali všetci, ktorí sme do zápasu zasiahli. Išli sme v nich na sto percent. Trochu ma mrzí prehra s Walesom, lebo podľa mňa máme mužstvo, ktoré mohlo tohto súpera zdolať. Najmä prvý polčas sme mohli hrať odvážnejšie. Potom to už bolo v našej réžii, škoda gólu v závere zápasu."


Kormidelník SR Ján Kozák už po zápase s Nemeckom naznačil, že slovenské mužstvo potrebuje generačnú výmenu. Milan Škriniar by mal byť pri zachovaní svojej vysokej výkonnosti jej súčasťou. "S 'dvadsaťjednotkou' máme veľmi dobre rozbehnutú kvalifikáciu na ME; verím, že sa nám to podarí dotiahnuť do konca. Či budem s 'áčkom' alebo s 'dvadsaťjednotkou', to je otázka skôr na trénera. Samozrejme, každá účasť pri A-mužstve je pre mňa veľmi cenná a veľmi si to vážim," doplnil Milan Škriniar.


"Ja už v reprezentácii môžem pokojne aj skončiť. Splnil sa mi veľký sen, hral som na majstrovstvách Európy, čo je v mojom živote určite vrchol kariéry," uviedol Viktor Pečovský. "Trochu, ale v dobrom, som pred šiestimi rokmi závidel chlapcom, ktorí štartovali na svetovom šampionáte v Južnej Afrike, teraz som sa aj ja predstavil na veľkom turnaji. Svoje účinkovanie na majstrovstvách Európy chápem ako veľkú odmenu za všetko, čo som v živote futbalu obetoval, čo som mu dal. Je to krásna odmena, ktorú som v mojom veku už ani nečakal. Preto som si ju tak užil, preto mám z môjho štartu vo Francúzsku takú radosť," konštatoval Viktor Pečovský, ktorý okrem ME 2016 vo Francúzsku hral aj na MS hráčov do 20 rokov v roku 2003 v Spojených arabských emirátoch. Spolu s brankárom Matúšom Kozáčikom a obrancom Martinom Škrtelom tvorí trojicu Slovákov z niekdajšieho úspešného mládežníckeho mužstva trénera Petra Poláka, ktorá už štrnásť rokov hrá futbal na vysokej medzinárodnej úrovni. Iba oni traja vydržali vo veľkom futbale od ME hráčov do 19 rokov. Viktor Pečovský už v roku 2001 v slovenskej "devätnástke" absolvoval celú kvalifikáciu o postup na ME 2002, ale na samotnom šampionáte v Nórsku nehral. Pri konečnej nominácii sa mu ušiel čierny Peter a pozícia náhradníka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies