Zastrašovanie bieloruskej opozície pokračuje. Lukašenko je pripravený nasadiť ruskú armádu

NETKY.SK • 31 Júl 2021, 08:36 • 2 min
Zastrašovanie bieloruskej opozície pokračuje. Lukašenko je pripravený nasadiť ruskú armádu

MINSK - Autoritársky bieloruský prezident Alexander Lukašenko nevylúčil ruskú vojenskú intervenciu. Chce tak pritvrdiť proti sympatizantom opozície.

slovakia

left justify in out

Lukašenko vyhlásil, že je pripravený do krajiny pozvať ruských vojakov, ak to bude potrebné v záujme bezpečnosti oboch krajín. 

 

Aktuálne to podľa neho „vôbec nie je potrebné“. Prezidentove vyjadrenia zverejnila v piatok bieloruská štátna tlačová agentúra Belta.

 

Nevylúčil ruskú vojenskú intervenciu

Autoritatívny vládca zdôraznil, že minuloročnú vlnu protivládnych demonštrácií jeho režim zvládol bez účasti ozbrojených síl iných krajín.

 

V prípade potreby však podľa svojich slov ruských vojakov povolá bez zaváhania. Bielorusko dokáže rýchlo zmobilizovať do 500-tisíc vlastných vojakov, „ak to však nebude dosť, všetky ruské ozbrojené sily budú povolané... Ak to bude potrebné, nebudeme váhať,“ povedal Lukašenko.

 

img

Rusko má s Bieloruskom úzke vojenské a obranné vzťahy. V septembri spolu plánujú rozsiahle spoločné vojenské cvičenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezident Bieloruska naďalej pokračuje v boji proti mimovládkam a médiám

 

Zatýkanie v krajine pokračuje
Bieloruské úrady v posledných týždňoch zintenzívnili razie a zatýkanie nezávislých novinárov a občianskych aktivistov. Situácia v krajine je napätá od vlaňajších prezidentských volieb, v ktorých podľa oficiálnych údajov zvíťazil Lukašenko.

 

img

 

Opozícia aj mnohé krajiny považujú voľby za zmanipulované. Bielorusko od ich konania čelí novým sankciám, ktoré zavádzali a opakovane sprísňovali, okrem iných, aj Európska únia a USA.
 

Mohlo by vás zaujímať: Situácia v Bielorusku sa zhoršuje z týždňa na týždeň. Lukašenkov režim pokračuje v brutalite, perzekúciách a zastrašovaní občanov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies