Kampánia – esencia Talianska, kde sa zrodila pizza a Fellini sníval svoje sny

NETKY.SK • 10 Jún 2023, 18:30 • 2 min
Kampánia – esencia Talianska, kde sa zrodila pizza a Fellini sníval svoje sny

Videla som tisíc a jeden krás na taliansky spôsob. No všetkými pórmi a zmyslami som naplno nasala „la dolce vita“ práve v Kampánii! Jeden z najľudnatejších regiónov, vsadený v Neapolskom zálive s množstvom prekrásnych dediniek a mestečiek, bohatou históriou, nádhernými priľahlými ostrovmi a zvodnými plážami, vynikajúcou gastronómiou a nad tým všetkým tróniacou divokou sopkou Vezuv.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Áno, pláže Sardínie možno bodujú na vrcholných priečkach svetových zoznamov, áno, Toskánsko je legenda – jeden z vôbec najnavštevovanejších regiónov sveta. No Kampánia... akoby sa v nej koncentrovalo a stretlo to najtalianskejšie, čo táto krajina ponúka.

Bije tu to pravé divoké, horúce a nespútané srdce Talianska. V rušných neapolských uliciach, v kamenných mestečkách, v zastrčených dedinkách, kde vám v maličkom ristorantine bez menu o dvoch stoloch  a s obrazom Maradonu na stene namiesto prezidenta podá sivovlasá babička to najlepšie domáce jedlo na svete! Okrem futbalu je v Kampánii ďalším božstvom jedlo.

img

Maradonu tu nájdete všade - na stenách, obrazoch aj v srdciach Neapolčanov.

 

Nielenže sa tu pýšia vynálezom pizze, ktorá bola zaradená do zoznamu kultúrnych svetových dedičstiev ľudstva (mimochodom, Kampánia je hneď po Toskánsku regiónom s druhým najväčším počtom chránených pamiatok UNESCO). Okrem skvostných cestovín na milión spôsobov tu môžete ochutnať vychýrený neapolský koláč z kysnutého cesta babá, alebo typický koláč s hruškami. 

A čo všetko musíte v Kampánii vidieť? Bežte do Neapola, ktorého ulice voňajú pravou nespútanou talianskou náturou a nezľaknite sa divokej dopravy na cestách! Dajte si originál neapolský vynález – pizzu v Pizzerii da Michele, fungujúcej od roku 1870. Choďte si pozrieť divadlo San Carlo, hrad Castel Nuovo nad Piazza Municipio, elegantné sídlo kráľa Karola Burgundského z 18. storočia s nádherným parkom.

 

img

Na nábreží Neapola

 

Nasávajte majestátnu históriu na každom námestíčku. Obdivujte pompézne barokové krivky budov a vôňu života okolo centrálnej ulice Spaccanapoli. Poznávajte typické zastrčené uličky s vyvešanou bielizňou sušiacou sa na stredomorskom slnku aj pompéznu módnu štvrť Chiaia s vychytenými butikmi.

 

Blúďte, koľko vám duša ráči po sorrentskom polostrove, obsypanom tými najromantickejšími európskymi plážami. Budete mať pocit, že idete po stopách Marcella Mastroianniho, Sofie Loren a Federica Felliniho, ktorý práve tu nasával sladkosť a inšpiráciu pre svoje príbehy, veď vo viacerých z jeho filmov sa objavili obrázky práve z tohto pobrežia. Typické farebné Positano si zahralo aj v mnohých romantických príbehoch zo súčasnosti.

 

img

Amalfi

 

 Iste, Costiera Amalfitana – pobrežie okolo Amalfi má vďaka svojej kráse povesť raja na zemi, no aj na severe polostrova nájdete očarujúce, menej „sprofanované“ miesta! Vyjdite si na vyhliadku Sant´Agata, pod ktorou sa stretáva neapolský a salernský záliv a navštívte niektorý z protiľahlých ostrovov – Capri alebo Ischiu.

 

img

Južanská pohoda

 

Ja preferujem druhý spomínaný – nádherné domčeky v pastelových farbách zahalené v bujnej zeleni (veď Ischia sa prezýva tiež Isola Verde – Zelený ostrov) a ochutnávka domáceho limoncella urobia z návštevy Ischie zážitok na celý život!

 

Vyšliapnite si na Vezuv, dotknite sa úchvatnej histórie v Pompejách, a potom už si len vyberte niektoré z nádherných mestečiek na pobreží, stelesňujúcich „la dolce vita“, pite biele víno, jedzte čerstvé plody mora a podchvíľou sa štipkajte, že nesnívate!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona