Peter Pellegrini: Nebudeme štekajúci pes!

NETKY.SK • 9 Október 2021, 14:31 • 2 min
Peter Pellegrini: Nebudeme štekajúci pes!

BRATISLAVA - Milan Krajniak a Peter Pellegrini sa zúčastnili diskusnej relácie televízie RTVS Sobotné dialógy. Rozprávali, okrem iného, o nedôvere ľudí, či skupovaní pozemkov Maďarskom. Podľa Krajniaka jediné, čo sa pre obnovu dôvery v štát dá spraviť, je ľuďom skutočne pomáhať.

slovakia

left justify in out

"Ľudia dnes neveria nikomu. Rozumiem im vzhľadom na to, na čo všetko sa musia pozerať. Dôveru narúša to, že politici raz niečo sľúbia, ale urobia nakoniec niečo iné. Rovnako aj to, že majú pocit, že nech sa udejú akékoľvek voľby, nič sa nezmení," povedal Krajniak. Podľa neho je dôležité nehádať sa o "fleky", ale diskutovať napríklad o pomoci ľuďom v exekúciách.

 

img

 

 

Peter Pellegrini si myslí, že na Slovensku je situácia veľmi vážna, rastú ceny energií i potravín, je nedostatok niektorých komodít, nastala tretia vlna pandémie nového koronavírusu, ľudia majú strach zo zníženia životného štandardu a vládna koalícia otvára témy, ktoré neriešia reálne problémy ľudí.

 

Prečítajte si: Je "smerácka" panika vo veci skupovania pôdy Maďarskom zbytočná?

 

img

 

"Koalícia rieši úplné bludy. Nie to, čo ľudí reálne trápi. Politici prestali rozprávať o problémoch ľudí," povedal Pellegrini. Nedôvera v štátne inštitúcie je podľa neho veľká. Hlas-SD bude podľa Pellegriniho konštruktívnou opozíciou. "Nebudeme štekajúci pes."

 

Práca komisie pre obnovu dôvery 

Krajniak povedal, že za žiadnej vlády by nemala byť zneužívaná štátna moc a represívne orgány štátu na politický boj a krytie "nejakých" ľudí.

 

"Ak je podozrenie, že sa niekto niečoho dopustil, treba to stíhať zákonným spôsobom." V tom vidí dôležitosť postavenia generálneho prokurátora a jeho oprávnenia posúdiť, či je niekto stíhaný zákonne alebo nie. "Toto oprávnenie by mal mať aj naďalej." 

 

Pellegrini považuje zriadenie tejto komisie za  figový list . Generálny prokurátor Maroš Žilinka má podľa neho veľkú dôveru naprieč politickým spektrom a považuje ho za spravodlivého človeka.Nesúhlasí s oddelením Úradu špeciálnej prokuratúry od Generálnej prokuratúry a posilnením pozície špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

 

img

 

Možno vás zaujme: Strana Hlas-SD obviňuje policajného prezidenta Hamrana z politizácie policajného zboru

 

Hnutie Sme rodina podľa Krajniaka nepodporí, aby bolo postavenie Generálnej prokuratúry   spochybňované.

 

Pellegrini taktiež skritizoval, že obvinení vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry sa vracajú späť do práce a neboli postavení mimo službu, kým sa podozrenia nevyjasnia.

 

V prípade avizovanej reformy nemocníc sa Krajniak i Pellegrini zhodli, že sa má riešiť v prvom rade s tými, ktorých sa to týka.

 

img

 

Krajniak informoval, že pandemická situácia v zariadeniach sociálnych služieb je nateraz stabilizovaná a priebeh ochorení na COVID-19 je aj vďaka vysokej zaočkovanosti miernejší.

 

Hnutie Sme rodina podporuje konanie ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka pri rokovaniach o aktuálnych slovensko-maďarských problémoch na bilaterálnej úrovni. Hnutie zdôraznilo, že vždy bude hájiť záujmy Slovenska. "Ak sa v budúcnosti vyskytnú nejaké problémy, tak to budeme riešiť, ako sa na 21. storočie patrí, a to rokovaniami."

 

img

 

Koaličná strana SaS deklarovala už vo štvrtok, že Korčok má jej plnú dôveru. Aktivitu šéfa diplomacie vítajú aj viaceré mimoparlamentné strany. Vyzývajú vládu, aby začala konať a riešiť vzniknutý problém. Igor Matovič zdôrazňuje, aby bol spor riešený diplomatickou cestou.

 

Súvisiaci článok: Robert Fico: Orbán sa správa ako dravec, ktorý zavetril starú krívajúcu laň!

 

img

 

 

Korčok sa nedávno stretol s maďarským ministrom zahraničia Péterom Szijjártóom. Na spoločnej tlačovej konferencii naznačil otázku skupovania budov v Košiciach i poľnohospodárskej pôdy maďarskou vládou. Šéf diplomacie zdôraznil, že Slovensko požiadalo Maďarsko, aby svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko, robili po vzájomnej konzultácii a dohode. Deklaroval záujem na budovaní dobrých vzťahov. Korčok už avizoval, že nadobúdanie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam cudzími štátmi má podstúpiť legislatívne zmeny.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies