Zásahový tím musel odstrániť agresívnych medveďov

NETKY.SK • 21 Júl 2022, 16:41 • 2 min
Zásahový tím musel odstrániť agresívnych medveďov

MARTIN – V okrese Martin tento týždeň odstránili pracovníci Zásahového tímu dvoch problémových medveďov.

slovakia

left justify in out

Zvieratá svojím správaním a častými návštevami intravilánu ohrozovali bezpečnosť tamojších obyvateľov. TASR o tom vo štvrtok informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

 

img

      

V utorok (19. 7.) zásahový tím odstránil trojročného samca s hmotnosťou 55 kilogramov pri obci Sučany. Jedinec opakovane navštevoval intravilán obce a vyhľadával potravu v podobe plodov ovocných drevín v záhradách rodinných domov aj v komunálnom odpade. „Jeho správanie bolo vyhodnotené ako nebezpečné, keďže pri stretnutí s človekom nejavil známky plachosti. Zásahový tím dostával o jeho výskyte hlásenia od tamojšej samosprávy, príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru aj domácich obyvateľov,“ priblížila Bocková.
      

img

 

V stredu (20. 7.) usmrtili trojročnú samicu medveďa s hmotnosťou 57 kilogramov pri obci Lipovec. Problémová medvedica sa pravidelne pohybovala po komunikáciách v intraviláne obce, v záhradách rodinných domov a oblasti Lipoveckých jazier. Samica podľa Bockovej nejavila známky plachosti a vykazovala nízku citlivosť na plašenie svetlom, zvukom, poplašnými výstrelmi, pyrotechnikou či paintballovým strelivom. „Plašenie problémových jedincov je jednou z foriem averznej terapie. Cieľom je znovunavodenie plachosti u jedincov s pozmeneným správaním prostredníctvom negatívneho stimulu,“ vysvetlila Bocková.
      

Ako dodala, správanie medvedice bolo vyhodnotené ako nebezpečné a predstavovalo reálnu hrozbu. Odstránili ju v súčinnosti s políciou, ktorá na mieste dohliadala na bezpečnosť návštevníkov.
 

Možno vás zaujme: Hanlivé nápisy na adresu Slovenska pobúrili ministra Korčoka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies