Zamysleli ste sa niekedy nad filozofickou otázkou, či bolo skôr vajce alebo sliepka? Vedci to vraj konečne rozlúskli!

NETKY.SK • 7 September 2018, 11:37 • 2 min
Zamysleli ste sa niekedy nad filozofickou otázkou, či bolo skôr vajce alebo sliepka? Vedci to vraj konečne rozlúskli!

"Jasnú" odpoveď na túto zapeklitú otázku poskytli kvantoví fyzici.

slovakia

left justify in out

Nad otázkou či bolo skôr vajce alebo sliepka si lámu hlavu filozofi už od nepamäti. V starovekom Grécku týmto spôsobom opisovali problematiku určenia príčin a následkov. Doposiaľ sa však nepodarilo jednoznačne túto vec vyriešiť. Vedci z Queenslandu sa preto rozhodli, že sa o to pokúsia pomocou poznatkov z kvantovej fyziky.

 

Doktor Jacqui Romero vysvetľuje, že v rámci kvantovej fyziky veci nikdy nie sú jednoznačné  a príčina nespôsobuje vždy následok. Udalosti sa podľa neho môžu diať aj bez stanoveného poriadku. Svoju teóriu vysvetľuje na nasledujúcom príklade: "Vezmite si do úvahy vašu každodennú cestu do práce, keď cestujete čiastočne vlakom a čiastočne autobusom. Zvyčajne idete najprv autobusom a potom vlakom, alebo naopak. Ale v kvantovej fyzike sa obe udalosti môžu stať ako prvé."

 

Tomuto javu sa v odborných kruhoch hovorí kauzálny poriadok a nie je možné pozorovať ho v bežnom svete. Využívajú sa na to laboratórne metódy s použitím takzvaného fotonického kvantového prepínača. Ak sa použije takýto prístroj, sled udalostí potom závisí od polarizácie. Na základe toho vedci tvrdia, že ani vajce ani sliepka tu neboli prvé, pretože sa vyskytli naraz v rovnakom čase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies