Zamestnávatelia volajú po zrušení zákona o odvode v regulovaných odvetviach

NETKY.SK • 8 Október 2018, 14:50 • 2 min
Zamestnávatelia volajú po zrušení zákona o odvode v regulovaných odvetviach

BRATISLAVA - Na Slovensku by sa mal zrušiť osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorý sa uplatňuje od roku 2012.

slovakia

left justify in out

Volá po tom Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR spoločne s Republikovou úniou zamestnávateľov a Asociáciou priemyselných zväzov (APZ). Spoločne predložili na rokovanie tripartity materiál, v ktorom vyzývajú vládu na prípravu legislatívneho návrhu, ktorým by sa odvod zrušil.

 

Legislatívny návrh však zatiaľ neexistuje. "Boli by sme radi, keby sa ním zaoberala národná rada," podotkol prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský po rokovaní tripartity.

 

"Keď sa robili opatrenia v roku 2012, keď sa tento zákon prijímal, firmám sa sľubovalo, že toto je len dočasné riešenie," poznamenal Malatinský.

 

AZZZ SR uviedla, že tento odvod sa na Slovensku zaviedol, aby sa preklenuli dôsledky finančnej krízy, ktorá trvala v rokoch 2008 až 2014. Podľa zástupcov zamestnávateľov bol tento cieľ dosiahnutý, pričom v súčasnosti tento odvod neodôvodnene zaťažuje podnikateľské subjekty.

 

"Preto podľa nášho názoru existuje viacero dôvodov na to, aby bol zákon o osobitnom odvode zrušený," zhodli sa zástupcovia zamestnávateľov spolu s APZ SR.

 

Zákon o osobitnom odvode a odvod platený na jeho základe označujú za problematické opatrenie vzhľadom na to, že je určený len pre určitý okruh subjektov, ktorých určujúcim prvkom bolo pôsobenie v regulovaných odvetviach, a nebol nastavený ako opatrenie všeobecného charakteru. "Má teda v zásade diskriminačný charakter," tvrdia asociácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies