Zákon o transformácii SAV zatiaľ vládou neprešiel, problémom je majetok

NETKY.SK • 10 Október 2016, 17:43 • 2 min
Zákon o transformácii SAV zatiaľ vládou neprešiel, problémom je majetok

BRATISLAVA - Zákon o verejných výskumných inštitúciách, ktorý má zabezpečiť transformáciu ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI) a zároveň upraviť ich financovanie, neprešiel v septembri vládou. Kabinet o tomto bode prerušil rokovanie. Podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka sa opäť vyskytol problém ohľadom majetku štátu v správe SAV. Ten má podľa znenia zákona prejsť na verejné výskumné inštitúcie.

slovakia

left justify in out

"Pán premiér nás vyzval, aby sme rokovali viac o tom, ako ošetriť nehnuteľný majetok SAV, čo my nevidíme ako smrteľný problém a už máme s pánom ministrom školstva návrh, ktorý by sme chceli predostrieť pánu predsedovi vlády a verím, že potom bude ten zákon odblokovaný," uviedol dnes pre TASR Šajgalík. Vysvetlil, že SAV v súčasnosti spravuje majetok štátu, no ten by mal prejsť podľa zákona na VVI. Vedci by tak mohli tento majetok predať alebo inak zhodnocovať. Premiérovi podľa Šajgalíka pri tomto bode chýbajú väčšie poistky. "Náš návrh momentálne stojí tak, že by takýto posun majetku neschvaľoval zakladateľ alebo zriaďovateľ, čiže SAV, ale povedzme vláda SR," dodal.

 

Zákon o verejných výskumných inštitúciách sa pripravoval od jesene 2014. Prešiel aj Legislatívnou radou vlády SR. Od medzirezortného pripomienkového konania k návrhu zákona existovali výhrady. Tie sa týkali najmä foriem hospodárenia s majetkom verejných výskumných inštitúcií. Transformácia ústavov SAV mala pôvodne prebehnúť k 1.1.2016. Dnes je Šajgalík ohľadne termínov opatrný. "Predpokladám a dúfam, že pokiaľ toto bol jediný problém a verím teda, že tá poistka o rozhodovaní vládou SR by to mohla odblokovať, tak verím, že by sa to mohlo dostať na rokovanie vlády ešte v tomto roku," dodal.

 

Zámerom zákona je vytvorenie osobitného typu právnickej osoby - verejná výskumná inštitúcia, ktorej hlavnou úlohou bude najmä výskumná činnosť. Pôjde o právnickú osobu, ktorá bude na rozhraní medzi verejnoprávnou inštitúciou a neziskovou organizáciou. Na rozdiel od viacerých doterajších výskumných organizácií, ktoré sú rozpočtovými organizáciami alebo príspevkovými organizáciami, bude VVI disponovať vlastným majetkom. Jej hlavným zdrojom budú finančné prostriedky poskytované zriaďovateľom zo štátneho rozpočtu. Takéto inštitúcie sa budú môcť pritom uchádzať aj o ďalšie prostriedky z verejných zdrojov, najmä rezortné dotácie, či iné granty. VVI bude môcť vykonávať aj podnikateľskú činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies