Zákaz predaja zbraní v Chicagu je neústavný, rozhodol sudca

NETKY.SK • 7 Január 2014, 09:19 • 2 min
Zákaz predaja zbraní v Chicagu je neústavný, rozhodol sudca

CHICAGO - Americký federálny sudca Edmond E. Chang v noci nadnes zrušil zákaz mesta Chicago na predaj zbraní - opatrenia na zníženie ozbrojeného násilia sú podľa jeho slov neústavné.

slovakia

left justify in out

Vo svojom rozhodnutí Chang uviedol, že hoci vláda má povinnosť chrániť svojich občanov, je tiež povinná chrániť ústavné práva, vrátane práva vlastniť a nosiť zbraň na sebaobranu. Informovala o tom agentúra AP.

Chang však sám pozastavil účinnosť svojho rozhodnutia, takže predpisy obmedzujúce predaj zbraní ostávajú v platnosti. Sudca chce počkať, či sa mesto rozhodne odvolať.

Minulý rok donútilo rozhodnutie odvolacieho súdu predstaviteľov štátu Illionis, aby občanom umožnili nosenie skrytej zbrane. Výsledný zákon odobral predstaviteľom oblasti Cook - do ktorej Chicago patrí - právo na reguláciu zbraní, čo zvlášť rozhnevalo zástupcov Chicaga, kde musia obyvatelia žiadať o povolenie na skryté nosenie prostredníctvom polície.

Changovo rozhodnutie prišlo po žalobe, ktorú podala Illinoiská asociácia predajcov strelných zbraní a traja občania Chicaga. Sudca poznamenal, že zákaz sa týka nielen predajcov s federálnou licenciou, ale tiež dary medzi členmi rodiny.

Americký sudca uviedol, že tretie najväčšie mesto USA zašlo priďaleko v priamom zákaze účasti na zákonnom získavaní a predaji zbraní. Podľa jeho slov dôkazy nepodporujú tvrdenie, že úplný zákaz strelných zbraní pomáha znížiť kriminalitu, doplnila agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies