Zajtra bude na oblohe jedinečný úkaz, ktorý uvidíte asi len raz v živote!

NETKY.SK • 31 Január 2018, 10:33 • 2 min
Zajtra bude na oblohe jedinečný úkaz, ktorý uvidíte asi len raz v živote!

BRATISLAVA – Existuje mnoho prírodných úkazov, ktoré možno pozorovať v rôznych cykloch. Tento však ľudstvo bude môcť zočiť až po vyše 150 rokoch. Modrý Mesiac, úplné zatmenie Mesiaca a supermesiac nastanú v ten istý čas.

slovakia

left justify in out

Modrý Mesiac je jav, keď sa Mesiac ocitne v splne dvakrát v jednom kalendárnom mesiaci. V skutočnosti však nebude mať modrú farbu.  

 

K zatmeniam Mesiaca dochádza, keď Mesiac vchádza do tieňa Zeme.

 

Supemesiac je zase vtedy, keď sa Mesiac dostane najbližšie k Zemi počas jednej obežnej dráhe.

 

Všetky tieto javy budeme môcť pozorovať na nebi takmer naraz. Supermesiac sme mohli vidieť 30. januára o 4:58 hod. EST (0958 GMT). Podľa NASA bol od Zeme vzdialený 358,994 km, za bežných okolností to býva priemerne 384,400 km.

 

Modrý Mesiac so zatmením Mesiaca si môžeme pozrieť dnes 31. januára. Bude neobvykle veľký a sfarbený do červena, preto sa nazýva aj krvavý Mesiac.

 

img

Foto: SITA

 

Modrý Mesiac ale 31.1.  nebude viditeľný z každého miesta na Zemi, lebo druhý Mesiac v splne sa na týchto miestach technicky objaví až 1. februára. Platí to pre regióny vo východnej Ázii a východnej Austrálii.

 

Na Slovensku bude možné vidieť zatmenie chvíľu po tom, ako vyjde Mesiac o 16.53 hod. Najlepšie podmienky tak budú v čase od 16.56 do 17.08 hod.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies