Český kynológ učí psov, že ak identifikujú nakazených, musia urobiť toto

NETKY.SK • 29 Október 2020, 18:23 • 2 min
Český kynológ učí psov, že ak identifikujú nakazených, musia urobiť toto

Začiatkom októbra sme vás informovali o celosvetovom projekte pomoci psov na letiskách pri určovaní nákazy novým koronavírusom. Český kynológ opísal, ako štvornohých priateľov cvičí on.

slovakia

left justify in out

Nápad vzišiel z chladného Fínska a záujem oň je na celom svete. V Česku však išli v tomto umení ešte ďalej, keď sa im po pol ročnom testovaní, ktoré zahájili už v apríli tohto roku pri prvej vlne krízy, podarilo overiť spoľahlivosť psov rozpoznať čuchom nakazených ľudí nákazou Covid-19. Pes, ktorý vrorku rozpozná, tak zašteká, alebo si ľahne.

 

 

Pachová stopa

ČTK minulú stredu informovala na svojich sociálnych sieťach, spolu s názornou ukážkou výcviku, ako psy pracujú a ako ich cvičia. Kynológ Gustav Hotový, ktorý je už známym odborníkom v odbore kynológie a využívaní schopností štvornohých priateľov pre dobré účely predviedol v Klínoch pri Litvínove ukážku výcviku s nemeckým ovčiakom Aramom, ktorý bol zacielený na pachovú stopu občanov už nakazených koronavírusom.

 

Polročný výcvik

Celý šesťmesačný výcvik s multidisciplinárnym výskumom, ktorého pôvodná myšlienka sa zrodila v neziskovej organizácii Search and Rescue Czech Republic, prebiehal na základe určovania a rozoznávania vzoriek osôb zdravých, proti osobám nakazeným, ale zatiaľ neinfekčných. Celkovo sa zatiaľ podarilo vycvičiť dvoch štvornohých priateľov a ďalšie výcviky sú naplánované do budúcnosti.

 

 

Zaštekajú

Počas výcviku rozpoznávali čuchom vzorky nakazených od ostatných a následne určovali, ktorý je ten správny. Pes, ktorý vzorku rozpoznal, zaštekal, alebo si ľahol. Pre doterajšie testovanie vzorky poskytovala pražská Nemonica na Bulovke, tá však už naďalej vzorky pacientom z kapacitných dôvodov odoberať nemôže, a tak aby mohol celý projekt pokračovať ďalej, hľadá teraz kynológ Hotový nového partnera.

 

Je dôležité, aby pes mal vzorky neustále k dispozícii. Tým sa zabezpečí, že na svoje umenie a zručnosť proste nezabudne.

 

 

Vycvičenie psa pre odlíšenie zdravého od chorého človeka nie je len také jednoduché. Potvrdil to aj kynológ Hotový a podotkol, ide o úplne iný návyk a inú schopnosť, než obyčajný nález nakazeného. To sa práve podarilo v už spomínanom projekte vo Fínsku, kde vycvičení štvornohí priatelia vedia odhaliť práve nakazenú osobu. Preto ich reálne využívajú na letiskách, kde dochádza najväčšej migrácii medzi národmi. Výcvik psov pri metóde, ktorú zaviedli na letiskách, prebieha takýmto spôsobom: Do vzorky sa jednoducho pridá určitá látka, ktorá sa v ľudskom organizme nevyskytuje. "Keď by chcel nájsť pacienta medzi radom pacientov, tak v sebe nebude mať látku a je to neúčinné," vysvetlil Hotový pre seznamzpravy.cz

 

Kynológ sa dokonca s celým projektom obrátil z dôvodu podpory na Ministerstvo zdravotníctva ČR, ale aj na Ministerstvo vnútra ČR. "Vysvetlil som im, o čo ide. Uvidíme, či sa to niekam posunie," povedal portálu Hotový.

 

Prečítajte si aj článok o tom, ako pes dokáže rozoznať aj bezpríznakových. Dezinfekčné gély i rúška si môžete objednať aj na stránke shop.netky.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies