Zafixovať si hypotéku s nízkym úrokom na dlhšiu dobu môže byť onedlho problémom

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 17:06 • 2 min
Zafixovať si hypotéku s nízkym úrokom na dlhšiu dobu môže byť onedlho problémom

BRATISLAVA - Na Slovensku odštartoval boom v refinancovaní hypoték. Spôsobilo ho nedávne zníženie poplatku za predčasné splatenie, ktorý môže byť najviac vo výške 1 % zo zostatku úveru, namiesto pôvodných 5 %. Pre klientov je to na jednej strane dobrá správa, na druhej strane však môžu byť onedlho ukrátení o zafixovanie výhodných nízkych úrokových sadzieb na dlhšiu dobu. Finančné domy sa totiž podľa bankárov môžu začať prikláňať k variabilným úrokovým sadzbám.

slovakia

left justify in out

Zmenu do zákona o úveroch na bývanie sa podarilo v parlamente presadiť nezaradenému poslancovi Miroslavovi Beblavému. Začala platiť od 21. marca tohto roka.

 

"To, čo presadil pán Beblavý, vedie k destabilizácii finančného trhu a výrazne zvyšuje systémové riziko. Výrazne zhoršuje riadenie úrokového rizika, likvidity a logickým výsledkom by malo byť, že všetky banky nakoniec začnú ponúkať variabilnú sadzbu, čo je úplná šialenosť. Na tomto vybuchol celý americký hypotekárny trh a bohužiaľ politici robia to, že svojimi krokmi zvyšujú riziká," povedal na dnešnej odbornej konferencii spoločnosti Fincentrum predseda predstavenstva Prima banky Jan Rollo.

 

Pripomenul, že práve na Slovensku je stabilný finančný sektor. "V hypotékach máme fixované sadzby, čo je obrovská výhoda oproti iným krajinám," podotkol.

 

Podobné zmeny na trhu očakáva aj člen predstavenstva VÚB banky Martin Techman. "Keby sme mali len čisto premietnuť, čo by sa malo stať, tak to, že celý slovenský hypotekárny trh sa posunie smerom k variabilným sadzbám. Rozhodne sa neposunie k dlhodobým sadzbám. V dobe, keď je úrokové prostredie aké je, je absolútny nezmysel tlačiť ľudí do krátkodobých sadzieb," upozornil.

 

Podľa riaditeľa Fincentra Slovensko Milana Repku je pre klientov nová legislatíva dobrou správou, pretože sa dokážu dostať k lepším úrokovým sadzbám. "Veľmi otázne ale je, či to je dobrá správa aj do budúcnosti, pretože už teraz cítime príklon k variabilným sadzbám. To znamená, že klienti napriek tomu, že aktuálne získajú lepšiu ponuku, nemajú možnosť si zafixovať tú dobrú sadzbu na dlhé obdobie," zhodnotil s tým, že banky v tejto situácii pristupujú logicky k dlhším fixáciám veľmi opatrne. "Toto je paradoxný krok, ktorý sprevádza aktuálnu legislatívnu úpravu," doplnil Repka.

 

Dopyt po úveroch by mal podľa neho rásť. A to aj vďaka pozitívnemu vývoju ekonomiky, poklesu nezamestnanosti, ale aj ďalšiemu znižovaniu úrokov na úveroch. Pokles úrokov očakávajú aj bankári. "Priemerná sadzba úverového portfólia VÚB je pod 3 %. Pokles bude. Je to preto, že veľa klientov ide do refixácie. Historicky sa dlhodobo sadzby dostanú pod 2 %," predpokladá Techman.

 

Rekordný rast úverov však so sebou môže priniesť aj riziká. "Vzniká bublina, rast je neudržateľný. Celú bublinu vytvára ECB so svojou nezodpovednou politikou a pokiaľ bude ECB udržiavať pri moci politikov nízkymi sadzbami, aby nemuseli nič robiť a odsúvať riešenie problémov, tá bublina bude rásť. Raz to musí prasknúť," myslí si Rollo.

 

Aj Repka upozorňuje na prudké zadlžovanie domácností. "Pomer zadlženia domácností voči disponibilnému príjmu sa pomerne prudkým tempom zvyšuje. Vyzerá to tak, že za jeden rok by mal dosiahnuť magickú hranicu 60 %. Takže zodpovedná opatrná politika NBS je na mieste," dodal Repka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies