Českí egyptológovia objavili unikátny nález!

NETKY.SK • 9 Február 2022, 17:01 • 2 min
Českí egyptológovia objavili unikátny nález!

BRATISLAVA - Podľa Českého egyptologického ústavu FF UK našli v oblasti Abúsír najväčší mumifikačný depozit, aký doteraz objavili v Egypte. Nachádzal sa v jednej šachte s rozmermi 5x5x15 metrov.

slovakia

left justify in out

Miesto odhalili vlani na jar a odvtedy ho skúmajú. V šachte na nich čakalo 370 veľkých keramických nádob pripomínajúcich amfory. Nachádzali sa v 14 vrstvách nad sebou, špirálovito uložené okolo všetkých štyroch stien. Obsahovali niekoľko menších nádob a rôzne predmety a materiály využité pri mumifikácii majiteľa hrobky.

 

img

 

Najvyššia vrstva sa nachádzala približne 4,5 metra pod zemou. Na tejto úrovni našli 4 nepoužité uzavreté nádoby v podobe 4 ochranných božstiev, ktoré slúžili na uchovanie vnútorností rituálne vybraných z tela počas balzamovania.

 

Prečítajte si tiež: Austrálčania našli loď kapitána Cooka. Američanom sa to nepozdáva

 

Podľa textov na nádobách bol majiteľom depozitu Wahibre-meri-Neit, syn pani Irturut. „I keď poznáme množstvo významných hodnostárov s týmto menom z tohto obdobia, žiadneho zatiaľ nemôžeme spojiť s objavenými nádobami,“ uviedol profesor Ladislav Bareš, medzinárodný odborník na históriu a kultúru Egypta v 1. tisícročí pred Kristom.

 

img

 

Dodal, že podľa rozmerov hrobky a veľkosti depozitu zrejme išlo o jedného z najvyšších hodnostárov toho obdobia. 

 

Odborníci budú naďalej skúmať unikátny nález s pomocou najmodernejších technológií. 

 

Možno vás zaujme: Záhadný čierny diamant ide do aukcie




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies