Českí egyptológovia objavili zabudnutú hrobku z obdobia staviteľov pyramíd

NETKY.SK • 12 November 2022, 14:00 • 2 min
Českí egyptológovia objavili zabudnutú hrobku z obdobia staviteľov pyramíd

PRAHA - Vedcom z Českého egyptologického ústavu sa pomocou detailných satelitných snímok podarilo lokalizovať zabudnutú hrobku z obdobia staviteľov pyramíd. Nález hrobky významného hodnostára Ptahšepsesa pomôže lepšie pochopiť obdobie staroegyptských dejín. Vo štvrtok to uviedol Český egyptologický ústav, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

slovakia

left justify in out

"Výskum v súčasnosti ešte beží, ale už teraz je isté, že sa podarilo znovuobjaviť dávno stratenú hrobku jednej z najvýznamnejších osobností nekráľovského pôvodu v období staviteľov pyramíd Starej ríše," uviedol ústav. Objav sa podaril severne od Džoserovej pyramídy. V podzemí sa nachádzala veľká pohrebná komora so žulovým sarkofágom, ktorá však bola podľa výskumníkov vykradnutá už v staroveku. Aj po 4400 rokoch dosahuje výšku viac ako štyri metre. Hrobka pokrývala plochu 1000 metrov štvorcových a pri vchode do kaplnky sa zčasti zachovala pôvodná maľba so scénou, ako mäsiari porážajú dobytok určený ako obetu. "Podarilo sa nájsť aj niekoľko fragmentov reliéfov, z nich niektoré zachytávajú časti postavy princeznej Chamaat," spresnil ústav. Vedúcim expedície je profesor Miroslav Bárta. "Táto hrobka a osobnosť jej majiteľa sú úplne zásadné pre pochopenie počiatku trendov, ktoré viedli ku kolapsu obdobia staviteľov pyramíd," povedal Bárta. V dôsledku vysychania rieky Níl sa začal podľa jeho slov prejavovať úbytok zdrojov a narastal vplyv lobistov. "Mocné rodiny v štáte sa stávali stále mocnejšími a nezávislejšími na panovníkovi, stavali si monumentálne hrobky a dávali najavo svoj vplyv," vysvetlil. Ptahšepses vyrastal na kráľovskom dvore. Ako prvý dvoran nekráľovského pôvodu sa oženil s panovníkovou dcérou Chamaat. Podľa českých archeológov je možné, že bol jedným z legendárnych mudrcov, ktorého starí Egypťania uctievali tisícky rokov. Kultovnú kaplnku hrobky pred 160 rokmi objavil francúzsky archeológ Auguste Mariette a odviezol z nej stélu – nepravé dvere. Dnes sú spolu s kamenným prekladom z vchodu do hrobky v Britskom múzeu. Mariette o náleze zverejnil len stránku textu a hrubý nákres pôdorysu a nepravých dverí, na hrobku sa preto zabudlo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies