Zadlženosť Slovákov opäť narástla, z bánk si požičali 5,3 mld. eur

NETKY.SK • 1 Február 2013, 12:42 • 2 min
Zadlženosť Slovákov opäť narástla, z bánk si požičali 5,3 mld. eur

Zadlženosť Slovákov opäť narástla, z bánk si požičali 5,3 mld. eur

slovakia

left justify in out

img

Zadlženosť Slovákov vlani narástla takmer o desatinu. Klienti bánk si požičali 5,3 miliardy eur vo forme nových úverov, pričom ku koncu roka 2012 celkovo dlžili 17,8 miliardy eur. To je o 9,1 % viac ako v posledný decembrový deň roku 2011. "Najčastejším dôvodom, prečo do banky ideme a o úver požiadame, je naše bývanie," informovala dnes analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Najväčší záujem bol vlani o spotrebné úvery. Pôžičky dosiahli v tomto prípade za celý uplynulý rok vyše 1,3 miliardy eur, čo je o 17 % viac ako v roku 2011. Najväčší záujem o spotrebné úvery mali Slováci najmä v predvianočnom období. "Rekord, a to nielen minuloročný, padol v októbri, počas ktorého poskytli banky svojim klientom vo forme nových spotrebných úverov rekordných 142 miliónov eur," skonštatovala analytička.

Podľa prieskumu Poštovej banky išli peniaze z nových úverov v období pred Vianocami hlavne do skrášlenia bývania. V nemalej miere však aj na výhodnejšie refinancovanie iného už existujúceho dlhu. Celkový stav spotrebných úverov sa koncom minulého roka prvýkrát vyšplhal nad úroveň 2,5 miliardy eur a medziročné bol vyšší o 13,3 %.

Dopyt po úveroch na bývanie bol podľa Sadovskej neprehliadnuteľný najmä v závere roka. Banky totiž počas prvých dvoch tretín roka požičali Slovákom na bývanie nižšie objemy finančných prostriedkov ako v roku 2011. Posledná tretina roka, predovšetkým október a november, ale priniesla zvrat. V novembri prekonal objem novoposkytnutých hypoték a iných úverov na nehnuteľnosti rovnaké obdobie roku 2011 o viac ako štvrtinu. "Bankám sa dokonca podarilo pokoriť aj úrovne z mája a júna, ktoré tradične bývajú veľmi silné, čo do poskytovania úverov určených na bývanie," dodala Sadovská.

Jednou z príčin vysokého záujmu mohli byt relatívne nízke úrokové sadzby pri tomto type úverov. Avšak ani posledná tretina minulého roka nedokázala vynahradiť slabšie mesiace. Objem novoposkytnutých úverov na bývanie vo výške 3,7 miliardy eur tak bol oproti roku 2011 nižší o 3,2 %. Celková zadlženosť Slovákov z pohľadu úverov na bývanie dosiahla na konci minulého roka takmer 13,3 miliardy eur, čo bolo medziročne viac o 10,6 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies