Lekárska komora nevidí význam ani úžitok v celoplošnom testovaní

NETKY.SK • 14 Január 2021, 08:20 • 2 min
Lekárska komora nevidí význam ani úžitok v celoplošnom testovaní

Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) nie je v celoplošnom testovaní obyvateľstva na prítomnosť koronavírusu význam ani úžitok.Lekárska komora pri plánovanom plošnom testovaní vidí skôr riziká.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) nie je v celoplošnom testovaní obyvateľstva na prítomnosť koronavírusu význam ani úžitok. Vvjadril sa tak pre  televíziu TA3 prezident komory Marian Kollár

 

img

 

Lekárska komora pri plánovanom plošnom testovaní vidí skôr riziká. Najväčší problémom je personálne obsadenie zdravotníkmi. Prezident komory upozornil, že ide o hromadnú akciu, kde sa stretne na jednom mieste veľké množstvo ľudí, a tak hrozí vyššia možnosť  nákazy. Rizikom je tiež šírenie britskej mutácie koronavírusu, ktorá je oveľa infekčnejšia a pri takej hromadnej akcii, ako je celoplošné testovanie, by mohla negatívne ovplyvniť pandémiu. Aký význam by teda mali tzv. sociálne bubliny, ktoré mali byť aplikované počas sviatkov, či lockdown?

 

img

 

"Slovenská lekárska komora zastáva stanovisko, že testovať treba, ale len lokálne a v regiónoch s výrazne vyššou premorenosťou," uviedol jej prezident.

Lokálne cielené testovania v ohniskách podľa Kollára komora podporí.

 

 

img

Na stretnutí s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím okrem plošného testovania preberali aj tému odškodnena pracovníkov v zdravotníctve, ktorí boli nejakým spôsobom poškodení či nastala ujma na zdraví, alebo došlo k úmrtiuuviedol šéf lekárskej komory, "Hovorili sme aj o PN-kách, ktoré by mali byť automaticky hradené 100 percentami, nie 70 až 80 percentami zo Sociálnej poisťovne," doplnil Kollár. S ministrom sa zaoberali i otázkou, čo čaká slovenské zdravotníctvo po pandémii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies