Zuzana Čaputová odvolala Fikara z pozície rektora Slovenskej technickej univerzity

NETKY.SK • 22 Apríl 2021, 15:47 • 2 min
Zuzana Čaputová odvolala Fikara z pozície rektora Slovenskej technickej univerzity

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová odvolala Miroslava Fikara z pozície rektora Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu dnes odvolala Miroslava Fikara z pozície rektora a poďakovala mu za jeho úsilie pri ochrane akademických slobôd a dobrého mena Slovenskej technickej univerzity. Prezidentskej kancelárii bolo doručené rozhodnutie okresného súdu, ktorý zamietol návrh na predbežné opatrenie vo veci jeho odvolania z funkcie rektora STU akademickým senátom školy. „Týmto rozhodnutím súdu bola zároveň odstránená okolnosť, ktorá mohla spôsobovať právnu neistotu pre naplnenie vôle akademického senátu,“ objasnil.

 

img


Akademický senát univerzity na svojom rokovaní 26. októbra 2020 schválil návrh na odvolanie Fikara z funkcie rektora. Tento návrh podstúpili ministrovi školstva, ktorý ho mal ďalej podstúpiť prezidentke. Odvolávať a menovať rektorov totiž patrí do jej kompetencií. Pri hlasovaní bolo 42 platných hlasov, z toho za návrh na odvolanie Fikara hlasovalo 25 členov Akademického senátu STU, proti ich bolo 14 a traja sa zdržali. Medzi dôvodmi na odvolanie rektora bolo aj nezvládnutie situácie na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) STU, vytvorenie klastra s Univerzitou Komenského v Bratislave a Slovenskou akadémiou vied či „cenzúra“ v rámci monitorovania tlače, ktorá sa týkala odmietnutia monitorovania portálu Hlavné správy. Rezort školstva návrh na odvolanie rektora STU dostal 2. novembra 2020.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka vymenovala do funkcie rektora Paneurópskej vysokej školy Juraja Sterna



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona