Začne sa súdny proces s obvinenými z útokov na slovenských horolezcov spod Nanga Parbat

NETKY.SK • 9 Jún 2014, 16:08 • 2 min
Začne sa súdny proces s obvinenými z útokov na slovenských horolezcov spod Nanga Parbat

BRATISLAVA - Súdny proces s teroristami, ktorí stoja aj za smrťou dvoch slovenských občanov pod pakistanskou horou Nanga Parbat, sa začne 22. júna tohto roku.

slovakia

left justify in out

Slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o tom informoval poradca predsedu pakistanskej vlády pre národnú bezpečnosť a zahraničné veci Sartaj Aziz, ktorý vykonáva funkciu ministra zahraničných vecí.

 

Minister Lajčák dnes začal oficiálnu návštevu Pakistanskej islamskej republiky. Pri rokovaniach sa dotkol aj teroristických útokov pod horou Nanga Parbat v severopakistanskom regióne Gilgit-Baltistan, ktorých obeťou sa v júni 2013 stali dvaja slovenskí horolezci. "Táto tragédia doslova otriasla našou spoločnosťou. Očakávame, že páchatelia tohto ohavného zločinu budú predvedení pred súd a spravodlivo potrestaní. Nešťastie, ktoré postihlo rodiny aj v ďalších krajinách sveta, len potvrdilo nevyhnutnosť širšej medzinárodnej súčinnosti v boji proti terorizmu," akcentoval šéf slovenskej diplomacie. Lajčák zdôraznil potrebu rozhodných krokov pakistanských orgánov. Sartaj Azíz informoval slovenského ministra, že súdny proces s piatimi teroristami, vrátane hlavného organizátora, sa začne 22. júna tohto roku. Lajčák zároveň požiadal pakistanského partnera, aby pravidelne informovali slovenskú stranu o vývoji súdneho procesu aj o ďalšom vyšetrovaní prípadu. Slovenský šéf diplomacie dnes zároveň dôrazne odsúdil nedeľňajší teroristický útok v Karáčí, pri ktorom zahynulo takmer 30 osôb. 

 

Incident, pri ktorom zahynulo 10 cudzincov vrátane dvoch Slovákov a jeden Pakistanec, sa stal na úpätí hory Nanga Parbat 22. júna 2013. Páchatelia prezlečení za policajtov ich zastrelili zblízka v základnom tábore. Okrem slovenských horolezcov Antona Dobeša a Petra Šperku zahynuli aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies