Začiatok slovenského predsedníctva v EÚ pripomenú kultúrne akcie

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 13:22 • 2 min
Začiatok slovenského predsedníctva v EÚ pripomenú kultúrne akcie

BRATISLAVA - Začiatok historicky prvého predsedníctva Slovenska v rade Európskej únie (EÚ), ktoré sa začne v piatok 1. júla, pripomínajú viaceré kultúrne podujatia. Ako agentúru SITA informovali zo sekretariátu predsedníctva SR v Rade EÚ Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, k začiatku nášho predsedníctva sa v piatok uskutoční pre pozvaných hostí Slávnostný koncert slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES).

slovakia

left justify in out

Na koncerte v novej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave sa zúčastnia predseda Európskej komisie (EK) Donald Tusk, komisári EK, najvyšší predstavitelia SR, poslanci Národnej rady SR a Európskeho parlamentu, veľvyslanci akreditovaní na Slovensku a ďalší. Pre verejnosť je pripravený o deň neskôr, v sobotu 2. júla o 20:00 otvárací koncert Viva Europa! na Námestí M. R. Štefánika pred novou budovou SND v Bratislave.


Na sobotňajšom koncerte pre verejnosť sa predstaví jedinečný zbor hudobníkov zo všetkých 28 členských krajín EÚ v sprievode symfonického orchestra pod vedením zbormajstra Slovenského filharmonického zboru, dirigenta Jozefa Chabroňa. Koncept koncertu vychádza z motta EÚ Zjednotení v rozmanitosti, ktoré symbolizuje spojenie Európanov v Európskej únii s cieľom žiť v mieri a prosperite a využívať výhody rozličnosti kultúr, tradícií a jazykov. Galakoncertu predchádza týždňové sústredenie v Bratislave, počas ktorého umelci študujú program koncertu.

 

Publiku ponúknu známe i menej známe európske melódie, ale aj piesne v 24 národných jazykoch. Každá z 28 krajín EÚ je preto v rámci galakoncertu rovnomerne zastúpená nielen svojimi umelcami, ale aj jednou piesňou, ktorá je pre ňu príznačná. Slovensko zastupuje pieseň Aká si mi krásna od Eugena Suchoňa. Záver koncertu bude patriť Beethovenovej Óde na radosť, ktorá je oficiálnou hymnou EÚ. Slávnostný galakoncert je zároveň otváracím koncertom 12. ročníka medzinárodného hudobného festivalu Viva Musica!


Na to, že Slovensko dnes v noci, z 30. júna na 1. júla, prevezme predsedníctvo v Rade EÚ od Holandska, upozorní obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta svetelná show na múroch Bratislavského hradu. Projekcie sa začnú dnes po zotmení, okolo 21:30 a trvať by mali šesť hodín. Na hradné múry premietnu výjavy z Holandska a zo Slovenska, vrátane prírodných scenérií, historických pamiatok, tradícií, inovácií, typických prvkov, športov a príkladov politickej spolupráce. Jedna strana Hradu bude osvetlená slovenskými motívmi a druhá holandskými.


Osvetlenie hradu je súčasťou troch podujatí, ktoré v rámci odovzdania predsedníctva spoločne organizujú Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ďalšími sú výstava diel Joana Miróa a skupiny výtvarníkov CoBrA v Galérii Danubiana na vodnom diele v Bratislave - Čunove a vytvorenie kvetinového záhona v tvare loga slovenského predsedníctva pred historickou budovou SND. Výstavu Európske hviezdy: Miró & CoBrA dnes slávnostne otvorí holandská princezná Beatrix a kvetinové logo odhalili v stredu 29. júna.


Slovensko sa v rámci svojho historicky prvého predsedníctva v Rade EÚ prezentuje množstvom kultúrnych akcií. Ako úplne prvú otvorili už 1. júna v Berlíne výstavu slovenského dizajnu DialógySK. Putovnú výstavu do konca roka uvidia aj v Madride, Londýne, Viedni, Varšave a Aténach. Ako sa píše na webstránke slovenského predsedníctva v Rade EÚ https://www.eu2016.sk, "kultúrny program slovenského predsedníctva predstavíme na Slovensku, aj vo všetkých krajinách sveta, kde má SR zastúpenie. Tvoria ho hudobné, tanečné, divadelné, výstavné, filmové, ako aj dizajnérske projekty". Predsedníctvo v Rade EÚ Slovensko formálne prevezmeme dnes večer od Holandska a 31. decembra odovzdáme Malte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies