Záchranári sú v koncoch. Hrozia hromadné výpovede?

NETKY.SK • 10 August 2022, 17:8 • 2 min
Záchranári sú v koncoch. Hrozia hromadné výpovede?

BRATISLAVA/ KOŠICE - Odborári v bratislavskej štátnej záchranke začali zbierať vyhlásenia o pripravenosti k výpovediam z pracovného pomeru.

slovakia

left justify in out

Odôvodňujú to dlhodobým neriešením problémov, a to najmä platovej otázky. Pre TASR to potvrdila šéfka Základnej odborovej organizácie pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) v Bratislave Zuzana Pukancová.

 


Poukázala, že o navýšení miezd sa s nimi nerokuje a žiaden konkrétny návrh nepoznajú. „Na rokovaniach nemáme zástupcu. Podporujeme aktivity Lekárskeho odborového združenia, ale oni zastupujú inú skupinu zamestnancov," upozornila.

 

Zo sveta: Ukrajinci potvrdili, že stoja za výbuchmi na Kryme, včera z toho obviňovali Rusko

 

img

 

Lekárski odborári deklarovali, že ochotu podať výpoveď v prípade nesplnenia ich požiadaviek prejavilo už viac ako 3 000 lekárov. Odborári zo záchranky by chceli zozbierať aspoň 200 vyhlásení.

 

Problémom záchranárov sú podľa Pukancovej i ich pracovné podmienky. Informovala, že v tejto veci komunikuje s rezortom zdravotníctva v zastúpení štátnou tajomníčkou Lenkou Dunajovou Družkovskou. „V súčasnosti prebiehajú procesy, ktoré smerujú k riešeniu tejto situácie," uviedla. Pukancová sa má stretnúť tiež s riaditeľom ZZS Bratislava.


Akciu bratislavských odborárov podporujú aj Odbory zamestnancov Záchrannej služby Košice, uviedol pre TASR ich šéf Lukáš Jurina. K otázke zberu vyhlásení k výpovediam sa plánuje stretnúť s riaditeľom košickej záchranky. 

 

„Musíme sa stretnúť s členmi odborov, určite budeme túto otázku riešiť," doplnil. Zároveň zdôraznil, že nechce brať pacientov za rukojemníkov. Jurina tiež skritizoval neprizvanie zástupcov záchranárov na rokovanie o platoch.  „Nevieme, kto za nás bojuje," skonštatoval.

 

img

 

Iniciatívu odborov víta aj Slovenská komora zdravotníckych záchranárov. „Inú cestu už momentálne nevidíme, pretože sme vyčerpali všetky možnosti. So záchranármi sa nekomunikuje, a to ani s odbormi, ani s komorou," podotkol jej prezident František Majerský. Je to už podľa neho na rozhodnutí jednotlivých záchranárov, či sa chcú zapojiť. Odborári zo štátnych záchraniek v Bratislave a Košiciach sú od júna v štrajkovej pohotovosti.

 

Z domova: Juraj Krúpa šokuje: „Podal som trestné oznámenie sám na seba." Čo s tým má Matovič?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona