REPORTÁŽ Do kín prichádza skvelá česká komédia Mimoriadna udalosť Jiřího Havelku, pozrite si reportáž z premiéry!

NETKY.SK • 6 Marec 2022, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Do kín prichádza skvelá česká komédia Mimoriadna udalosť Jiřího Havelku, pozrite si reportáž z premiéry!

Ako by ste sa správali, keby ste sa ocitli vo vlaku, ktorý nikto neriadi? Odpoveď hľadá režisér a scenárista Jiří Havelka v novej českej komédii Mimoriadna udalosť. Netky nemohli na premiére chýbať. Pozrite si, čo režisér prezradil o nakrúcaní filmu, vzťahu k Slovensku a ako napokon vyriešil svoje bývanie!

slovakia

left justify in out

 

Multitalentovaný Havelka má na konte divácky hit Vlastníci, ktorý nakrútil podľa vlastnej skúsenosti. Teraz prichádza držiteľ Českého leva s ešte absurdnejšou komédiou.  

 

Mimoriadna udalosť je film, ktorý treba vidieť viackrát! Je totiž plný inteligentného humoru a vtipných hlášok a narážok, ktoré ani nestíhate sledovať. Ústrednú mimoriadnu udalosť spôsobí rušňovodič, ktorý neplánovane zastaví uprostred polí a vystúpi z vlaku.

 

„Príbeh nie je zložitý. Na lokálnej trati má jednovagónový vlak poruchu na brzdách, strojvodca musí vystúpiť a pokúsiť sa problém odstrániť. Ale počas toho, čo je vonku, sa vlak uvedie do pohybu gravitačne sám od seba, nikým neriadený, späť do miesta, odkiaľ vyšiel. A cestujúci sa krízovú situáciu snažia nejako riešiť," hovorí o svojom novom filme Jiří Havelka.

 

img

 

Komédia Mimoriadna udalosť sa voľne inšpirovala skutočným príbehom „splašeného vlaku“, ktorý ušiel svojmu strojvodcovi aj s cestujúcimi pred pár rokmi na Českomoravskej vrchovine. Jiřímu Havelkovi nešlo o vernú rekonštrukciu prípadu, ale o ďalší zábavný ponor do sveta úplne normálnych ľudí, ktorí sa ocitnú v extrémnej situácii.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ Najdrsnejší Batman v histórii! Pozrite si reportáž z premiéry nového filmu o superhrdinovi v netopierom obleku!

 

„Ono je to vlastne ten hlavný princíp, že všetko sú to skutočné príbehy, ktoré sú ale dosť neuveriteľné. Ale stali sa. Iba sú zasadené priestorovo a časovo do iného rámca. A naopak, ľahko uveriteľné alebo predstaviteľné príbehy sú často vymyslené. A vzniká nejaký medzipriestor, ktorý nás pri písaní scenára bavilo skúmať,” konštatuje Havelka, ktorý scenár filmu napísal spolu s Davidom Dvořákom.

 

 img

 

Jiří Havelka je úspešný divadelní režisér, dramatik, autor divadelných hier a herec. Je spoluzakladateľom hudobnej stanice Óčko, členom kabaretného divadla VOSTO5, spolupracuje s Ypsilonkou a Dejvickým divadlom. Za celovečerný hraný filmový debut Vlastníci, ktorý sa stal jedným z najnavštevovanejších českých filmov posledných rokov, ho ocenili Cenou českých filmových kritikov a Českým levom. Teraz prichádza s ďalšou komédiou, ktorej nakrúcanie bolo náročné, najmä z priestorového hľadiska.

 

„Vagón je vlastne veľmi malý priestor. A na pľaci museli byť vždy takmer všetci a do toho celý štáb. Takže stiesnenosť si samozrejme niekde vybrala svoju daň. Pre režiséra bolo dosť ťažké nájsť si miesto tak, aby nebol v zábere. A vlastne aj pre kameramana, ktorý sa všade odrážal, takže celé nakrúcanie strávil pod čiernou látkou. Ale zároveň to pomohlo v koncentrácii a v energetickom súznení,” smeje sa Havelka.

 

img

 

Úlohu rušňovodiča režisér zveril Václavovi Koptovi, ktorý sa vo filme veľa nabehal.

 

„Vedel som, že to bude náročné, ale netušil som, že sa bude nakrúcať v horúcom lete a navyše sa na trati nebolo možné nikde schovať. Bol to punk! Ale čo môžem prezradiť, úplne všade to nebehám ja. Vďaka tomuto filmu som si rozšíril šoférske portfólio – ten vlak obsluhujem, ten vlak je v pohybe, ten vlak ide, ja sedím za ovládacím panelom. Jazda sa odohrala na bezpečnej trati a pod prísnym dohľadom profesionála. Okrem autobusu a traktoru tak teraz po novom riadim aj vlak, to bol pre mňa najdôležitejší moment nakrúcania. Keď mi Jirka ponúkol rolu a povedal, že sa odveziem vo vlaku a ešte ho aj budem riadiť, bola to pre mňa výzva,“ s úsmevom hovorí Václav Kopta.

 

Mohlo by vás zaujímaťREPORTÁŽ Z reklamnej brandže k výtvarnému umeniu – Roman Lazar vystavuje v Bratislave obrazy, ktoré vznikli počas korona krízy!

 

Cestujúcich vo vlaku si zahrali Jana Plodková, Jenovéfa Boková, Alois Švehlík, Jaroslav Plesl, Ctirad Götz a ďalší. Postavu typického českého trampa stvárnil obľúbený herec Igor Chmela.

 

 img

 

„Hrám inštruktora autoškoly, ktorý cestuje vlakom na víkendový pobyt na svoju chatu. Ako učiteľ autoškoly mám sklon riadiť veci aj ľudí. A tu vznikne dráma, pretože sa ujmem riadenia tejto neobyčajnej situácie, ktorá sa mi párkrát vymkne z rúk. Scenár je výborne napísaný ako komédia s jemnými náznakmi paródie. Spolupráca s Jiřím Havelkom je výborná, on je v pohode. Na to, že má taký frmol, má stále dobrú náladu a usmieva sa,“ prezradil Igor Chmela.

 

 

Komédia Mimoriadna udalosť sa do kín dostáva v distribúcii spoločnosti CinemArt SK, trailer si môžete pozrieť tu:

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies