FOTO Minister Čislák ustál aj druhé odvolávanie, Smer-SD ho podržal

NETKY.SK • 31 Október 2015, 06:38 • 2 min
FOTO Minister Čislák ustál aj druhé odvolávanie, Smer-SD ho podržal

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ustál aj druhý pokus o odvolanie a ostáva vo vládnej funkcii.

slovakia

left justify in out

Zámer opozície vysloviť mu nedôveru ani dnes podľa očakávania nevyšiel a dopadol podobne ako v apríli. Za odvolanie Čisláka na mimoriadnej schôdzi parlamentu hlasovalo 38 poslancov zo 112 prítomných.

 

Po deväťhodinovej diskusii s návrhom na odvolanie ministra súhlasili všetci prítomní opoziční poslanci, členovia vládneho Smeru-SD boli proti.

Odvolávanie Čisláka iniciovalo 40 opozičných poslancov na čele s KDH, OĽaNO a SaS. Ministrovi vyčítali, že nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. V dôvodovej správe opozícia pripomínala, že Čislák k 1. októbru 2015 vymenoval Miroslava Vaďuru za šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), a to po prevalení kauzy, keď VšZP podpísala zmluvy s Annou Sučkovou, tetou dovtedajšieho riaditeľa poisťovne Marcela Foraia. "Išlo o 12 zmlúv a 69 dodatkov, pričom by v nich malo ísť o celkovú sumu 14 miliónov eur," uviedli poslanci.

 

Podľa ich slov Forai pred svojím odvolaním podpísal nevýhodnú zmluvu o budúcej zmluve na prenájom nového sídla štátnej VšZP s dodatkami, podľa ktorých poisťovňa za desaťročný prenájom zaplatí takmer desať miliónov eur, a to bez vypísania verejnej súťaže. "Vaďura ako doterajší podpredseda predstavenstva VšZP má prehľad o dianí v poisťovni a ako riaditeľ sekcie ekonomiky pozná zmluvy, ktoré poisťovňa uzatvára. Preto je zrejmé, že ministerstvo zdravotníctva, ktoré je jediným akcionárom VšZP, nemá záujem o skutočné objasnenie situácie ohľadne zmlúv, ktoré podpísala VšZP so 77-ročnou tetou Ankou, a schvaľuje nevýhodný prenájom sídla VšZP," tvrdili opoziční poslanci.

 

Vymenovanie Vaďuru za nového šéfa VšZP tak označili za dôkaz, že minister Čislák nechce skutočne riešiť netransparentné správanie štátom vlastnenej poisťovne. Opozícia tiež upozornila, že Vaďurove potenciálne väzby na ľudí podnikajúcich v zdravotníctve vytvárajú podmienky na pokračovanie korupčných škandálov. "Vaďura bol v roku 2010 odvolaný z postu riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pre plánovaný nevýhodný predaj pozemkov nemocnice na bratislavských Kramároch, vrátane pristávacej plochy pre vrtuľníky," uviedli.

 

Čislák prehlásil, že ak bude cítiť potrebu, že má odstúpiť z funkcie, odstúpi sám. "Je na opozícii, aby našla také argumenty, ktoré by presvedčili aj poslancov Smeru-SD a tí by za moje odvolanie hlasovali," odporučil. Dôvody opozície, ktoré predložila spolu s podpismi potrebnými na iniciovanie mimoriadnej schôdze a majú dokazovať Čislákove pochybenia, totiž minister označil za klamlivé.

 

Minister tiež odmietol, že za svojho pôsobenia nezaviedol žiadne protikorupčné opatrenia. "Zaviedli sme mailové protikorupčné schránky. Vy hovoríte, že to nie je nič, ale je dôležité dať priestor občanom a pacientom, ak majú pocit skrivodlivosti, aby sa voči tomu vyjadrili. Kde nie je žalobca, nie je ani sudca. Spustili sme aj projekt otvorenej transparentnej nemocnice," menoval Čislák.

 

Člen vlády tvrdil, že rezort prebral v zlom stave. "Stabilizovali sme situáciu, navodili diskusiu s odbornou verejnosťou a urobili kroky v prospech pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Zlepšila sa aj situácia v oblasti čakacích listín, VšZP má historicky najnižší počet pacientov na plánované operácie," povedal minister a spomenul aj zmeny v liekovej politike, modernizáciu a rekonštrukciu nemocníc, keďže ich priemerný vek je 42 rokov.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa za Čisláka postavil a návrh na jeho odvolanie označil ako prejav neschopnosti KDH predložiť alternatívu. Hnutiu odkázal, že nie Smer-SD, ale práve KDH je zodpovedné za vstup finančnej skupiny Penta do slovenského zdravotníctva. "Vy ste absolútne zodpovední za vstup Penty a za posilnenie tejto finančnej skupiny v slovenskom zdravotníctve. Vy ste rodičia Penty v slovenskom zdravotníctve," vyhlásil Fico. Pripomenul, že exministra zdravotníctva za KDH Ivana Uhliarika nevolali inak ako Pentliarik.

 

Štyridsať poslancov na čele s KDH, OĽaNO a SaS, ktorí schôdzu iniciovali, ministrovi vyčítajú, že nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. Čislák čelil pokusu o odvolanie aj v apríli, kedy ho opozícia obvinila zo zametania káuz pod koberec.

 

Ak minister zdravotníctva Viliam Čislák opäť vymenuje do funkcie riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia, bude to hrubé morálne a etické zlyhanie. Vo svojom vystúpení v parlamente to dnes uviedol poslanec KDH Július Brocka. Podľa neho nestačí, ak budú zmluvy v súlade so zákonom. Riaditeľ VšZP sa podľa neho musí správať aj eticky a morálne. Poslanci sa dnes zišli na mimoriadnej schôdzi, ktorej jediným bodom je vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu zdravotníctva. Na začiatok si odhlasovali, že budú rokovať bez prestávky až do záverečného hlasovania. 

 

Brocka vo svojom vystúpení pripomenul kauzu "tety Anky", ale aj piešťanského CT a predaja pozemkov bratislavskej fakultnej nemocnice. "Jedna teta Anka oberie zdravotníctvo o viac peňazí ako sto skorumpovaných lekárov," vyhlásil Brocka. Ministra tiež obvinil, že nedokáže zabezpečiť financovanie rezortu. Minister nesie zodpovednosť za situáciu v rezorte a podľa Brocku by preto mal byť z funkcie odvolaný. 

 

Ministra zdravotníctva sa zastal premiér Robert Fico. Ako pripomenul, Čislák odvolal z funkcie Foraia, čiže konal. Súčasnú opozíciu obvinil, že keď bola pri moci, kryla rozkrádanie a vpustila do zdravotníctva finančnú skupinu Penta. Fico vyhlásil, že platy v zdravotníctve neustále narastajú a budú sa zvyšovať aj od budúceho roka. Zdravotníctvo nie je podľa Fica v ideálnom stave, ale Čislák za jedenásť mesiacov urobil, čo mohol. Odvolávanie ministra označil za absurdné a nezmyselné. Ako upozornil, do volieb je 120 dní. 

 

Premiér tiež povedal, že podľa jeho informácií sa opozícia bude snažiť odvolať aj jeho. Takú schôdzu už vopred označil za zbytočnú. 

 

Poslanci začali Čisláka odvolávať netradične, minútou ticha za kardinála Korca

 

Poslanci Národnej rady SR začali mimoriadnu schôdzu k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) netradične. Minútou ticha si uctili pamiatku zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca.

 

Predseda parlamentu Peter Pellegrini zároveň pripomenul, že Slovensko si dnes pripomína výročie Deklarácie slovenského národa. "Bola prijatá 30. októbra 1918. V roku 2015 si pripomíname 97. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa," poznamenal.

 

Dôvod odvolávania ministra Čisláka

 

V aktuálnej dôvodovej správe opozícia pripomína, že Čislák k 1. októbru 2015 vymenoval Miroslava Vaďuru za šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), a to po prevalení kauzy, kedy VšZP podpísala zmluvy s Annou Sučkovou, tetou dovtedajšieho riaditeľa poisťovne Marcela Foraia. "Išlo o 12 zmlúv a 69 dodatkov, pričom by v nich malo ísť o celkovú sumu 14 miliónov eur," uvádzajú poslanci.

 

Podľa ich slov Forai pred svojím odvolaním podpísal nevýhodnú zmluvu o budúcej zmluve na prenájom nového sídla štátnej VšZP s dodatkami, podľa ktorých poisťovňa za desaťročný prenájom zaplatí takmer 10 miliónov eur, a to bez vypísania verejnej súťaže. "Vaďura ako doterajší podpredseda predstavenstva VšZP má prehľad o dianí v poisťovni a ako riaditeľ sekcie ekonomiky pozná zmluvy, ktoré poisťovňa uzatvára. Preto je zrejmé, že ministerstvo zdravotníctva, ktoré je jediným akcionárom VšZP, nemá záujem o skutočné objasnenie situácie ohľadne zmlúv, ktoré podpísala VšZP so 77-ročnou tetou Ankou a schvaľuje nevýhodný prenájom sídla VšZP," tvrdia opoziční poslanci.

 

Vymenovanie Vaďuru za nového šéfa VšZP tak považujú za dôkaz, že minister Čislák nechce skutočne riešiť netransparentné správanie štátom vlastnenej poisťovne. KDH, OĽaNO a SaS sa tiež domnievajú, že Vaďurove potenciálne väzby na ľudí podnikajúcich v zdravotníctve vytvárajú podmienky na pokračovanie korupčných škandálov. "Vaďura bol v roku 2010 odvolaný z postu riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava pre plánovaný nevýhodný predaj pozemkov nemocnice na bratislavských Kramároch, vrátane pristávacej plochy pre vrtuľníky," pripomínajú.

 

Opozícia zároveň Čislákovi vyčíta, že nie je schopný zabezpečiť dostatok príjmov pre svoj rezort. "Nie je zrejmé, ako je zabezpečené finančné krytie platov zdravotníckych pracovníkov. Nespokojnosť stavovských organizácií odzrkadľuje neriešenie situácie platov v zdravotníctve na základe poznania reality. Čislák tiež nedal odpoveď na to, ako zníži dlh štátnych nemocníc na úrovni viac ako 500 miliónov eur, pričom dlh stále stúpa," dodali poslanci.

 

Za svojho ministra sa v stredu (28.10.) postavila vláda Roberta Fica (Smer-SD). Krok opozičných poslancov je podľa kabinetu neodôvodnený, podložený viacerými klamlivými tvrdeniami a vykonštruovaný. "Vláda SR sa dištancuje od uvedených neprávd. Práve minister Čislák prispel k zabezpečeniu peňažných prostriedkov v rozpočte na krytie zvýšených nákladov na mzdy zdravotníkov. Od januára 2016 sa vďaka opatreniam ministerstva zdravotníctva zvýšia platy zdravotníkov v priemere o 16 percent. V niektorých prípadoch bude mzda zdravotníckych pracovníkov v priemere aj o 200 eur vyššia," upozorňuje kabinet.

 

Za účelové považuje vláda aj tvrdenie opozície, že Čislák nezaviedol v rezorte žiadne opatrenia na zamedzenie korupcie. Podľa exekutívy nie je pokus o jeho odvolanie motivovaný snahou o zlepšenie pomerov v zdravotníctve, ale úsilím niektorých poslancov zviditeľniť sa aj za cenu destabilizácie situácie v rezorte.

 

Vy ste rodičia Penty v slovenskom zdravotníctve, odkazuje Fico KDH

 

Návrh odvolať ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) je len prejavom neschopnosti KDH predložiť alternatívu. Myslí si to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Návrh na odvolanie ministra označil za "chabý ako KDH v politike" a tiež za nezmyselný zvlášť od KDH. Hnutiu odkazuje, že nie Smer-SD, ale práve KDH je zodpovedné za vstup finančnej skupiny Penta do slovenského zdravotníctva.

 

"Vy ste absolútne zodpovední za vstup Penty a za posilnenie tejto finančnej skupiny v slovenskom zdravotníctve. Vy ste rodičia Penty v slovenskom zdravotníctve," vyhlásil v úvode dnešného rokovania mimoriadnej schôdze parlamentu Fico. Pripomenul, že exministra zdravotníctva za KDH Ivana Uhliarika nevolali inak ako Pentliarik.

 

"Ak sa pozrieme na všetky nominácie, ktoré robil pán Uhliarik, inak menovaný pán Pentliarik, inak sme ho ani nevolali, všetko to boli ľudia z Penty. Predražené prenájmy, rodinné firmy, to boli teda iné krádeže a klamstvá," zdôraznil premiér. Dodal, že Čislák je odvolávaný za to, že konal, a preto považuje mimoriadnu schôdzu za nezmyselnú a zbytočnú.

 

"Tento návrh považujem len za prejav vašej absolútnej neschopnosti. Nemáte čo predložiť, neprišli ste za štyri roky s ničím. Len zle robíte, vyrušujete nás zbytočnými schôdzami pri práci. Čo je to za nezmysel odvolávať ministra, keď sám vyvodil zodpovednosť voči riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne? Ten návrh na odvolanie je tak chabý ako KDH v politike," zdôraznil Fico.

 

KDH a zvyšku opozície pripomenul privatizáciu Slovenských elektrární, pri ktorej podľa Fica pravicová vláda okradla štát o 300 miliónov eur. "A tieto svinstvá ste kryli. Na jednej jedinej veci ste okradli tento štát o 300 miliónov eur. A vy sem prídete a atakujete ministra zdravotníctva za to, že odvolal riaditeľa VšZP, lebo eticky zlyhal. Čo to robíte? Ako môžete také návrhy vôbec podávať?" spýtal sa KDH premiér.

 

img

 

Opozícia Ficovi pripomenula, že bývalý riaditeľ VšZP Marcel Forai odstúpil sám, minister Čislák ho neodvolal. "Povedal to na tlačovej konferencii," pripomenul podpredseda KDH Pavol Zajac. Premiéra tiež upodozrieva, že sa mu asi sníva o Ivanovi Uhliarikovi. "Stále ho spomínate," poznamenal Zajac. Zároveň sa šéfa kabinetu spýtal, prečo ho ako ministra Smer-SD neodvolával, keď bol v opozícii. "Ani raz ste ho neodvolávali, takže ste s ním boli spokojní," skonštatoval Zajac.

 

Predseda klubu KDH Pavol Abrhan sa ohradil voči tvrdeniu, že za stav slovenského zdravotníctva môže KDH. "Že sa nehanbíte toto povedať po štyroch rokoch vlády jednej strany. Z posledných desať rokov ste boli osem rokov predsedom vlády. Kto iný je zodpovedný za situáciu v zdravotníctve, ak nie vy?" adresoval Abrhan Ficovi. Pripomenul nesplnené sľuby Smeru-SD ako jedna zdravotná poisťovňa, nová nemocnica, elektronické zdravotníctvo. "Kde to je? Nič ste v zdravotníctve neurobili," vyhlásil Abrhan.

 

Podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon nesúhlasí, že za vstup Penty do slovenského zdravotníctva je zodpovedné KDH. Pripomenul spis Gorila. "Premiér bol ten, ktorý Pente garantoval, že s Paškom sa dá dlhodobo počítať v zdravotníctve," uviedol Simon, podľa ktorého Ficova vláda nechráni občanov tejto krajiny. "Nezáleží vám na zdraví ľudí v tejto krajine," adresoval premiérovi.

 

Podobný názor má aj Lucia Nicholsonová zo SaS. "Realita je taká, že hospitalizovaný pacient o piatej ráno telefonuje svojej manželke, aby mu prišla vyliať bažanta, lebo to nemá v nemocnici kto urobiť. Toto je realita, o ktorej vy neviete. Lebo vaši rodičia, vaše rodiny, vaše tety Anky sú všetko protekční ľudia, ktorí sú hospitalizovaní podľa mňa nie v slovenských nemocniciach, ale posielate ich niekam, do Viedne," odkázala poslancom Smeru-SD Nicholsonová.

 

Čislák: Ak budem cítiť potrebu, že mám odstúpiť, odstúpim sám

 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) prehlásil, že ak bude cítiť potrebu, že má odstúpiť z funkcie, odstúpi sám. Povedal to dnes opozícii na pôde Národnej rady SR počas mimoriadnej schôdze pléna, ktorá je venované jeho odvolávaniu z funkcie.

 

"Je na opozícii, aby našla také argumenty, ktoré by presvedčili aj poslancov Smeru-SD a tí by za moje odvolanie hlasovali," odporučil. Dôvody opozície, ktoré predložila spolu s podpismi potrebnými na iniciovanie mimoriadnej schôdze a majú dokazovať Čislákove pochybenia, totiž minister označil za klamlivé. Okrem iného odmietol, že súčasný nový šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Miroslav Vaďura stál za kúpou CT prístroja v piešťanskej nemocnici alebo že by ešte ako šéf Univerzitnej nemocnice Bratislava pripravoval nevýhodný predaj pozemkov nemocnice na bratislavských Kramároch, vrátane pristávacej plochy pre vrtuľníky.

 

Čislák nesúhlasí ani s tvrdeniami opozície, že nie je vôbec jasné, ako je zabezpečené finančné krytie zvýšených platov zdravotníckych pracovníkov. "Krytie tam je, mzdy sú garantované. V rozpočte na budúci rok je 55 miliónov eur viazaných na tento účel," deklaroval.

 

Minister tiež odmieta, že za svojho pôsobenia nezaviedol žiadne protikorupčné opatrenia. "Zaviedli sme mailové protikorupčné schránky. Vy hovoríte, že to nie je nič, ale je dôležité dať priestor občanom a pacientom, ak majú pocit skrivodlivosti, aby sa voči tomu vyjadrili. Kde nie je žalobca, nie je ani sudca. Spustili sme aj projekt otvorenej transparentnej nemocnice," menoval Čislák.

 

img

 

Člen vlády tvrdí, že rezort prebral v zlom stave. "Stabilizovali sme situáciu, navodili diskusiu s odbornou verejnosťou a urobili kroky v prospech pacientov a zdravotníckych pracovníkov. Zlepšila sa aj situácia v oblasti čakacích listín, VšZP má historicky najnižší počet pacientov na plánované operácie," povedal minister a spomenul aj zmeny v liekovej politike, modernizáciu a rekonštrukciu nemocníc, keďže ich priemerný vek je 42 rokov.

 

Podpredseda KDH Július Brocka sa Čisláka spýtal, či si naozaj myslí, že sa nájde aspoň jeden z 83 poslancov Smeru-SD, ktorý by mal odvahu hlasovať za jeho odvolanie. "My ani neveríme, že vás odvoláme. Tento inštitút odvolávania je však veľmi užitočný. Vás totiž odvolajú voliči v najbližších voľbách," myslí si Brocka.

 

Exministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) sa nepáčilo, že Čislák vo svojom príhovore ani raz nespomenul bývalého šéfa VšZP Marcela Foraia, ktorý odstúpil po kauze zmlúv medzi poisťovňou a jeho tetou. "Chcel by som vedieť, či ho vymenujete opätovne na čelo VšZP, alebo nie, keďže ste to pripustili," povedal.

 

 

Baláž: Voliči na Slovensku majú z politiky pocit hnusu

 

Voliči na Slovensku majú len obrovský pocit hnusu z toho, čo sa deje v politike, z toho, čo v nej robí jedna alebo druhá strana. Majú pocit hnusu z toho, v akom štáte žijú, že tu nič nefunguje, a to im koniec koncov potvrdzujú denne médiá. Počas dnešnej parlamentnej rozpravy k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) to vyhlásil poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD).

 

Poslanec je zároveň bývalým riaditeľom Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Z funkcie odstúpil po kauze na nákup stravy do viacerých slovenských nemocníc. "Treba povedať, že sú tu chyby, ale takáto pravda, že nič nefunguje, tu nie je," odkázal opozícii, ktorá podľa neho počas celej mimoriadnej schôdze len vylieva vedrá špiny.

 

"Vo verejnosti je zafixovaný názor, že zdravotníctvo je neefektívne a že sa mrhá zdrojmi," priznal. Podľa jeho slov sa treba zamyslieť nad rozsahom zdravotnej starostlivosti či predefinovať sieť poskytovateľov. "To je celoživotná práca. Povinností a práce je v zdravotníctve veľa, každý musí pridať ruku k dielu. Nie som si však istý, že tí, čo sa tam chcú vrátiť, sú tí praví," dodal.

 

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) sa Baláža pýtal, či pozná inú krajinu v západnej Európe, kde sú poslanci vládnej strany riaditeľmi nemocníc. "Je to normálne, aby sa riaditeľmi nemocníc stávali stranícki poslanci? Čo je to za idiotský nápad? A v Smere-SD je takýchto riaditeľov, resp. bývalých, požehnane," dodal s tým, že to svedčí o previazanosti politiky a zdravotníckeho biznisu.

 

Vláda okráda občanov, vyhlásil Matovič

 Vláda okráda občanov, ktorí sú na kolenách, vyhlásil v parlamentnej rozprave k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič. Podľa poslanca "košická zdravotnícka mafia na čele s donom Pavlom parazituje na verejných zdrojoch ako pijavica". Matovič zdôraznil, že nemožno oddeliť pôsobenie Čisláka ako ministra od jeho pôsobenia ako štátneho tajomníka pred jeho vymenovaním do funkcie.


Ján Mičovský (OĽaNO) za vážnejšie ako pochybenia ministra považuje jeho nečinnosť. Poukázal však aj na kauzy, ktoré označil za "kvapky, ktoré sa zlievajú, až sú z nich vlny". Peter Osuský (nezaradený) to prirovnal skôr k rozmočenej zemi, trasovisku, v ktorom sa minister ocitol. Osuský podľa vlastných slov súcití s ministrom Čislákom, pretože podľa neho dostal nesplniteľnú úlohu robiť dojem. "Odvolávame ho ako symbol," povedal Osuský. 


Aj nezaradený poslanec Viliam Novotný prízvukoval, že ministra sa nesnažia odvolať preto, že niečo spravil, ale, naopak, preto, že nekonal. Médiá podľa neho takmer každý týždeň prinášajú informácie o nových škandáloch, ale minister sa nesnaží o ich vyšetrenie, ani o to, aby sa neopakovali. Ako Novotný pripomenul, vedúci služobného úradu ministerstva Martin Senčák po kauze predraženého tendra na stravovanie v nemocniciach síce odišiel z ministerstva, ale dostal funkciu podpredsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho šéfka Monika Pažinková má zase podľa Novotného prepojenie na "tetu Anku", s ktorou podniká Pažinkovej manžel. 

 

Brocka chce, aby generálny prokurátor riešil rozkrádanie zdravotníctva

 

Vládnemu Smeru-SD sa podarilo vytvoriť prepracovaný systém rozkrádania zdravotníctva. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný, ktorý hovorí o zdravotníckej mafii. Nemôže ju podľa neho zastaviť ani minister zdravotníctva Viliam Čislák. Ten podľa Novotného musí odísť z funkcie. Július Brocka z KDH by bol rád, keby sa na toto systémové rozkrádania zdravotníctva pozrel generálny prokurátor.

 

"My tu diskutujeme o zločineckej skupine. Dávam podnet generálnemu prokurátorovi, aby konal voči tejto zločineckej skupine, ktorá rozkráda zdroje verejného zdravotníctva. Veď mafia patrí za mreže," vyhlásil v diskusii k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Čisláka. Brocka reagoval na Novotného vystúpenie, ktoré sa venovalo aj téme rozkrádania zdravotníctva.

 

Novotný je presvedčený, že Čislák musí z rezortu odísť. "Nie preto, čo spravil, ale preto, že nič neurobil. A to je v tomto rezorte, v ktorom vychádzajú na povrch rôzne kauzy, neospravedlniteľné," povedal Novotný.

 

Dodal, že sme svedkami organizovaného tunelovania slovenského zdravotníctva nominantmi Smeru-SD prostredníctvom vopred vybraných firiem. "A je úplne jedno, či ide o výstavbu urgentného príjmu, o stravovanie alebo o 'cétečká'," poznamenal s tým, že Čislák nielenže nevie zastaviť zdravotnícku mafiu, ale ani to nemôže urobiť.

 

Hlina: Ak Paška dovedie pred môj dom 200 ľudí a vyzvú ma, vrátim mandát

 

Poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (klub KDH) ponúka Smeru-SD spôsob, ako by sa ho do volieb mohli v parlamente zbaviť. Zabezpečiť to má bývalý predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

 

"Nech príde Paška pred môj dom, nech dovedie 200 ľudí a pod mojím balkónom nech trikrát zakričia 'vráť mandát'. A ja ho vrátim," povedal dnes v diskusii k návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD). Paškovi dáva čas jeden týždeň.

 

Hlina chce vidieť 200 ľudí, ktorí budú nasledovať Pavla Pašku. Toho opozícia vidí ako človeka, ktorý stojí za rozkrádaním zdravotníctva. "Vyjdem na balkón, chcem vidieť tých ľudí, ktorí pôjdu za Pavlom Paškom a budú kričať pod mojím domom 'vráť mandát'," zopakoval Hlina.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies