Začal sa filmový festival v Cannes. Kto najviac očaril?

NETKY.SK • 19 Máj 2022, 12:45 • 2 min
Začal sa filmový festival v Cannes. Kto najviac očaril?

CANNES – Začal 75. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý každoročne priláka množstvo filmových hviezd.

slovakia

left justify in out

Počas 12 dní bude o hlavnú cenu – Zlatú palmu – súťažiť 21 filmov.

 

img

 

Deväťčlennej porote predsedá francúzsky herec Vincent Lindon, ktorý v úvode tohto svetoznámeho festivalu poznamenal, že invázia na Ukrajinu prenikla dokonca aj do oslnivej bubliny, akou je Cannes. „Utrpenie sveta, ktorý krváca, trpí, horí... sužuje moje svedomie,“ povedal na otváracej slávnosti.

 

img

 

Prvý súťažný deň, sa niesol v znamení prítomnosti americkej hviezdy Toma Cruise, ktorý prišiel mimo súťaže prezentovať svoj najnovší film  Top Gun - Maverick. Tom Cruise dostal po prílete vrtuľníkom na festival  aj prekvapenie –  Zlatú palmu cti.

 

img

 

img

 

V utorok večer festival odštartoval premiérou snímky Final Cut režiséra Michela Hazanaviciusa. Názov tejto zombie komédie pôvodne znel „Z (comme Z)“, avšak bol premenovaný po protestoch Ukrajiny. Písmeno „Z“ sa totiž stalo symbolom podpory vojenskej ofenzívy Moskvy.

 

 

Prestížny festival v Cannes, ktorý potrvá do 28. mája, bude vojnu na Ukrajine reflektovať aj vo svojom programe.

 

 

Premietnutý bude napríklad dokumentárny film The Natural History of Destruction prominentného ukrajinského režiséra Serhija Lozniciu o bombardovaní nemeckých miest spojencami počas druhej svetovej vojny. Festival zaradil do programu aj film Mariupolis 2, ktorý začal na Ukrajine natáčať litovský režisér Mantas Kvedaravičius, avšak v apríli sa stal obeťou ruských inváznych síl. Film napokon dokončila jeho snúbenica.

 

img

 

Po tom, čo bol festival v roku 2020 pre pandémiu COVID-19 zrušený a vlani sa konal v menšom formáte, sú tento rok protipandemické opatrenia v podstate zrušené. Rúška sú síce vo vnútorných priestoroch odporúčané, avšak návštevníci ich nosia len zriedka, píše agentúra AP. „Tento rok chcel každý prísť do Cannes,“ povedal umelecký šéf festivalu Thierry Frémaux pred jeho otvorením. „Všetci sa chcú opäť stretávať,“ dodal.

 

 

 

Možno vás zaujme:  Skenovacie auto bude v uliciach kontrolovať zaplatené parkovné aj iné priestupky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies