Čo spája vo vzdelávaní krajiny V4? Podobné problémy... Minister Drucker ich v Prahe pomenoval

NETKY.SK • 17 Február 2024, 09:15 • 2 min
Čo spája vo vzdelávaní krajiny V4? Podobné problémy...  Minister Drucker ich v Prahe pomenoval

Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker sa koncom týždňa v Prahe zúčastnil medzinárodnej konferencie ministrov školstva V4. S náprotivkami rokovali spolu so zástupcami Ukrajiny a pobaltských krajín.

slovakia

left justify in out

Lídri sa zhodli na tom, že deti musia byť stredobodom pozornosti v vzdelávacom systéme každej krajiny. Minister si zároveň uctil obete minuloročnej tragédie na Karlovej univerzite.

Zahraničná pracovná cesta ministra Tomáša Druckera sa v Prahe začala bilaterálnym rokovaním s ministrom školstva, mládeže a telovýchovy ČR Mikulášom Bekom. Diskutovali o spolupráci v oblasti vzdelávania aj o výmenných pobytoch vysokoškolských študentov a akademikov, ktoré medzi krajinami fungujú už roky.

„V oblasti vzdelávania máme tradične výbornú spoluprácu. Pre nás bolo obzvlášť užitočné hovoriť o skúsenostiach Česka v oblasti ochrany duševného zdravia, ale aj o riešeniach situácie reedukačných centier. Zároveň sme sa dohodli na intenzívnejšej spolupráci s našimi českými kolegami,” uviedol šéf rezortu školstva Tomáš Drucker.

Hlavným zámerom tejto pracovnej cesty bola konferencia ministrov školstva V4, ktorej sa okrem členských štátov zúčastnili aj zástupcovia Ukrajiny a pobaltských krajín. Témou bola aktuálna situácia súvisiaca s integráciou ukrajinských žiakov do škôl hostiteľských krajín, ich následná uplatniteľnosť na trhu práce a dopad na hostiteľské krajiny dva roky od začiatku ruskej agresie na Ukrajine.

„To, čo nás vo vzdelávaní spája sú veľmi podobné problémy a výzvy v oblasti nielen integrácie ukrajinských žiakov, ale aj v oblasti duševného zdravia, bezpečnosti na školách či vzdelávania ako takého a nedostatku kvalifikovaného personálu. Veríme, že práve spoluprácou s najbližšími krajinami dokážeme všetci získavať potrebné skúsenosti,“ vyhlásil Drucker.

Minister si v Prahe zároveň uctil pamiatku obetí nedávneho útoku na Karlovej univerzite. Pri streľbe, ktorá nemá v novodobej histórii Českej republiky obdobu, zahynulo rukou strelca 14 ľudí. Útočník vyčíňal na Filozofickej fakulte UK. Minister Drucker položil veniec počas pietneho aktu pri plastike Jána Palacha na múre fakulty.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MŠVVM, Ministri SR a ČR na spoločnom stretnutí. (www.minedu.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies