Záborský si Fínov obľúbil, odporúča reštaurácie a Suomenlinnu

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 13:20 • 2 min
Záborský si Fínov obľúbil, odporúča reštaurácie a Suomenlinnu

BRATISLAVA - V slovenskom hokejovom tíme sa nenájde lepší sprievodca po Fínsku ako je Tomáš Záborský. Dvadsaťpäťročný krídelník pôsobil v krajine tisícich jazier tri sezóny, v tamojšej SM-liige obliekal v rokoch 2009-2012 dres tímu Ässät Pori.

slovakia

left justify in out

Dnes už kanonier Avangardu Omsk pozná Fínsko dôkladne a nielen po hokejovej stránke. "Fínsky hokej je rýchly, priamočiary. Kým v KHL je to skôr o vyčkávaní a taktike, v SM-liige sa hrá jednoduchšie a agresívnejšie. Je tam veľa štadiónov s klziskami menších, amerických rozmerov, preto sa tam viac zráža a dohrávajú sa súboje," charakterizoval typické črty tamojšej najvyššej súťaže. "Fínska liga má navyše oproti KHL tú výhodu, že tam hráči nenalietajú také kilometre. Vyhovujú mi však oba hokejové štýly," podotkol Záborský, ktorý sa stal v sezóne 2011/2012 s 35 gólmi najlepším strelcom základnej časti SM-liigy. V Pori si dva roky zahral aj s krajanom Kristiánom Kudročom.

Niet divu, že na Fínsko má len tie najlepšie spomienky. Krajinu vlastne stále navštevuje, bolesťami sužovaný chrbát si necháva už dlhšie vyšetrovať práve u špecialistu vo Fínsku, keďže Rusko v medicínskom smere predsa len stále zaostáva. "V Pori som mal veľa dobrých kamarátov, doteraz som s viacerými bývalými spoluhráčmi v kontakte. Aj som im pogratuloval k úspechu, keď tento rok získali titul po dlhých 35 rokoch. Prežívali to veľmi emotívne. Verím, že sa počas majstrovstiev sveta s viacerými z nich stretnem, keďže mnohí pochádzajú z Helsínk."

Okrem toho sa počas svetového šampionátu chystá posedieť na káve s viacerými ďalšími známymi, ktorých spoznal počas pôsobenia na severe Európy. Fíni sú podľa Záborského príjemní a spoločenskí ľudia. "Sú veľmi kamarátski, najmä keď si vypijú. A oni pijú skutočne často," pousmial sa odchovanec trenčianskej Dukly, ktorý sa jazykovo, a vlastne ani kultúrne nemusel vyrovnávať s tamojším životom. Vo Fínsku sa dá ľahko dohovoriť po anglicky. "Nejaké frázy z fínčiny som pochytil, ale tomu jazyku sa ťažko rozumie. Ako keby sme sa rozprávali s Maďarmi. Poznám iba zopár slovíčok a aj to sú väčšinou len nadávky."

V krajine "Suomi" ho najviac očarila príroda. "Krajina je krásna, najmä v zime, keď je to tam všetko biele. V Helsinkách je viacero miest, ktoré sa oplatí vidieť. Turistami najvyhľadávanejšou pamiatkou je hrad, respektíve námorná pevnosť Suomenlinna, ktorá sa rozkladá na ôsmich ostrovoch. A aj reštaurácie sú v meste veľmi dobré," odporúča Záborský.

Práve domáci Fíni budú druhým súperom Slovákov na nadchádzajúcich MS. Vzájomný súboj príde na rad už v sobotu o 19.15 SELČ. "Veľmi sa na ten zápas teším. V nominácii fínskej reprezentácie je 14 hráčov z SM-liigy, viacerých z nich osobne poznám. Dúfam, že ich zdoláme," verí Záborský, ktorý nepochybuje o tom, že fínski hokejoví fanúšikovia sa postarajú v Hartwall Aréne o fantastickú kulisu. "Pre Fínov je hokej národný šport. Určite utvoria na majstrovstvách výbornú atmosféru."

Fínska metropola priniesla Slovákom už dvakrát medailovú radosť, na MS 2003 tu vybojovala Filcova partia bronz a vlani si z nej Vůjtekovci odniesli strieborné kovy. Záborský si želá, aby Helsinki žičili hráčom s dvojkrížom na hrudi aj do tretice. "Kľúčový bude piatkový duel s Francúzskom. Ten treba vyhrať a odpichnúť sa od neho, aby sa v kabíne utvorila pohoda. Verím, že Helsinki nám zostanú priaznivo naklonené a medailovú sériu nepretrhneme."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies