Dôležitosť každodenných drobných krokov vo vašom živote

NETKY.SK • 9 Október 2023, 13:00 • 2 min
Dôležitosť každodenných drobných krokov vo vašom živote

Aj vy ste sa ocitli v pasci frustrácie, šedi života, kedy sa vám zdá, že nič nemá význam, všetko je márne, všetci ostatní sú oveľa ďalej, sú na tom lepšie, ich životy majú oveľa väčšiu cenu, sú radostnejšie, plnšie...?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Možno aj vy svoj život vidíte ako plný prekážok, pádov, ťažkostí a neviete, ako, kde a prečo vôbec pokračovať. Všetky sny a túžby ste už pochovali, zdá sa vám, že sa motáte v začarovanom kruhu, z ktorého niet úniku...

No práve vtedy je dôležité uvedomiť si, že cesta von a ďalej vždy existuje a že niekedy všetko, čo potrebujeme urobiť je ďalší malý krok! Áno, niekedy vidíme veci okolo seba zbytočne čierne preto, lebo naše kroky, ktoré v živote robíme, sa nám zdajú príliš malé, nezmyselné, zbytočné. No nie je to tak.

Nenechajte sa odradiť tým, že vo vašom živote sa práve nedejú veľkolepé ohňostroje, že ste nejaký problém, dlhoročnú traumu, bolesť nedokázali vyriešiť z noci za deň lusknutím prsta. Aj keď všetko vo vašom živote nevyrástlo na zeleno v jednom momente a nevidíte ešte konkrétne obrysy vašich snov a svetlých zajtrajškov, verte, že každý malý krok (aj keď mu práve nikto okrem Boha netlieska) má veľký význam a posúva vás dopredu.

Aj psychológovia a ďalší odborníci na zdravý a úspešný život upozorňujú na to, že oveľa efektívnejšie, zdravšie a uspokojujúcejšie, ako čakať na nejaký prevratný zlom, ktorý keď sa nekoná, nám prináša iba nespokojnosť, pocity obviňovania, horkosti a sebaľútosti, je vytýčiť si malé každodenné kroky, ktoré postupným opakovaním vnášajú do nášho života viac zmyslu, radosti, pevnejšie obrysy.

Dôležité je – a to v akejkoľvek situácii, aj v náročných obdobiach, keď sa z niečoho zostavujeme, alebo potrebujeme prekonať náročnejšie záležitosti – hýbať sa každodenne jedným smerom dopredu, a nevyčítať si pritom, že sme za deň nezvládli kilometer. O ten nejde, ide práveže o to, že sme konštantne verní jednému smeru, jednej veci, jednému cieľu.

Áno, cieľu, práve ten je totiž nesmierne dôležitý pre naše psychické zdravie a naplnený život. Tak, ako sa na stránkach Biblie Boh na mnohých miestach človeka opakovane pýta: „Čo vidíš?“, tak je nejaký cieľ pred nami dôležitý v našich praktických každodenných životoch. Ak sa chceme niekam hýbať, musíme poznať smer. Musíme mať víziu, predstavu, za ktorou sa našimi (trebárs aj malými) krokmi budeme pohybovať.

Nikto nehovorí, že už dnes musíte poznať všetky detaily vašej budúcnosti, a že tie sa postupom času a vývinom udalostí nebudú meniť. No základné smerovanie – kto som, prečo som tu, čo tu mám vykonať, čo ma napĺňa, čo je pre mňa najdôležitejšie – by sme mali mať zodpovedané a podľa toho si stanoviť každodenné kroky, ktorými budeme k našim cieľom napredovať.

Táto filozofia drobných krokov sa pritom dá uplatniť v každej oblasti nášho života. Keď sa vám zdá, že nie ste na tom finančne najlepšie, dajte si jasný záväzok odložiť na konci každého týždňa drobnú čiastku bokom. Aj keď pôjde o malú sumu, ak budete v tejto veci disciplinovaní a verní, po čase z nej bude celkom pekný balík peňazí.

Ak nie ste spokojní so svojou postavou a hmotnosťou a nemáte čas, kondíciu či možnosti na nejaké veľké športové výkony, dajte si predsavzatie urobiť niekoľko určitých cvikov, či športových úkonov denne. Ak vytrváte a budete to dlho opakovať, výsledky sa nemôžu nedostaviť.

To isté platí o štúdiu jazyka, výučbe na hudobnom nástroji, písaní knižky, uzdravovaní z traumy, zlepšovaní vášho životného štýlu... Stanovte si jeden, alebo niekoľko konkrétnych krokov, ktoré vás k vašej méte smerujú (prečítať denne desať strán anglickej knihy, každé ráno si povedať niečo pekné, povzbudivé, vypočuť si podcast na tému, ktorej sa chcete venovať...). Vernosť týmto drobným krokom sa čoskoro prejaví...

Trénerka Daphne Gray Grantová vďaka tejto filozofii napríklad priviedla viacerých autorov k dokončeniu ich vysnívaných diel, ktoré dovtedy žili len v ich vzdialených predstavách. Grantová tvrdí, že nie je efektívne čakať popri našich každodenných povinnostiach na nejaký zázračný veľký blok času, alebo nadprirodzený príval inšpirácie a kopnutia múzy. Namiesto toho si treba stanoviť každodenný záväzok – čas, kedy sa budeme písaniu venovať. Aj keď sa vám zdá, že to jednoducho nestíhate a máte príliš veľa iných povinností, nevzdávajte to!

Grantová tvrdí, že nemusí ísť o žiadne veľké časové bloky, nádejným spisovateľom dokonca tvrdí, že stačí desať minút denne, počas ktorých si poctivo sadnú k svojmu dielu, ktoré ich takmer isto napokon privedú k dokončeniu ich diela.

Toto je celá veda efektívnosti drobných krokov. Každodennosť, vernosť, odhodlanie, disciplína. Alebo, ako sa hovorí: „Ty sa postaraj o kvantitu a Boh dodá kvalitu.“ Inými slovami, začni, konaj, vynakladaj úsilie, Boh si to všimne, odpovie a pomôže ti dotiahnuť veci do konca. Energia, ktorú vkladáme do našich každodenných drobných činností a rozhodnutí sa jednoducho nemôže len tak niekam vytratiť.

Navyše, ak budeme našim malým krokom naozaj verní, rozhýbu nás tak, že si jednoducho zvykneme a bude pre nás stále ľahšie pokračovať. Ako hovorí Mark Twain: „Tajomstvo toho, ako sa dostať dopredu, je začať.“ Poďte do toho dnes. Pripomeňte si svoje ciele, vízie, sny, priority a určite si k nim malé každodenné krôčiky, ktoré vás k nim postupne dostanú .Uvidíte, hneď zajtra sa vám bude vstávať akosi ľahšie, radostnejšie, so srdcom aj mysľou naplnenou odhodlaním...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies