Záborská navrhuje zakázať náhradné materstvo v EÚ

NETKY.SK • 8 December 2014, 13:53 • 2 min
Záborská navrhuje zakázať náhradné materstvo v EÚ

BRUSEL - Slovenská europoslankyňa Anna Záborská dnes oznámila, že pripravila návrh písomného uznesenia Európskeho parlamentu (EP), ktoré požaduje zákaz tzv. náhradného materstva v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

"Náhradné materstvo predstavuje porušenie ľudských práv žien, ale tiež takto narodených detí. Z dieťaťa sa stáva tovar, ktorý objednávatelia môžu, ale nemusia prevziať, napríklad vtedy, ak sa dieťa narodí s dedičnou chorobou alebo postihnutím," uviedla dnes Záborská.

 

Finančná odmena pre náhradnú matku motivuje ženy najmä zo sociálne slabších skupín predávať či prenajímať svoje telo. Europoslankyňa v tejto súvislosti upozornila, že sa tým vytvárajú podmienky na obchodovanie s ľuďmi. "Vo všetkých civilizovaných krajinách je zakázané predávať ľudské orgány, pretože to by znamenalo ohrozenie životov tých najchudobnejších. Z toho istého dôvodu je potrebné zakázať aj prenajímanie orgánov vrátane maternice."

 

Anna Záborská zdôraznila, že v prípade náhradného materstva nejde o otázku zdravotníckej starostlivosti, ktorá je v právomoci členských štátov EÚ, ale o porušovanie ľudských práv. Európsky parlament preto môže v tejto veci zaujať stanovisko a požadovať celoeurópske riešenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies