Kanadská spoločnosť vyvinula zariadenie na detekciu koronavírusu vo vzduchu v uzavretých priestoroch

NETKY.SK • 2 August 2021, 15:30 • 2 min
Kanadská spoločnosť vyvinula  zariadenie na detekciu koronavírusu vo vzduchu v uzavretých priestoroch

Zariadenie spoločnosti BioCloud Kontroler nasáva vzduch, ktorý sa následne dostáva do kontaktu s činidlom, ktoré dokáže vytvoriť plyn a ten spustí výstražné hlásenie, ak je vo vzduchu v miestnosti prítomný koronavírus SARS-CoV-2.

slovakia

left justify in out

Rozšíriť tento vynález na celosvetový trh pomáha Belgicko. Technológia sa do Belgicka dostala prostredníctvom spoločnosti Mirrhia, ktorá sa špecializuje na monitorovanie ovzdušia sterilných priestorov pri výrobe vakcín a liekov. Riaditeľ spoločnosti Jean Martin získal od BioCloud Kontroler súhlas na predaj produktu v krajinách Beneluxu - Belgicku, Holandsku a Luxembursku. Belgická firma však dokázala zájsť o krok ďalej. V spojení so špičkovým softvérom detektor na SARS-CoV-2 odošle výstražné signály priamo o osobe s príznakmi ochorenia.

 

img

 

Prečítajte si: Za vakcíny si priplatíme. Farma firmy ženú ceny očkovacích látok nahor

 

"V miestnosti s rozlohou do 160 m toto zariadenie do troch minút s určitosťou zistí, či máme problém alebo nie," opísal situáciu šéf firmy. Vysvetlil, že detekcia infikovanej osoby prebieha tým rýchlejšie, čím bližšie sa nachádza k detekčnému zariadeniu. Včasné zistenie a izolácia nakazenej osoby tak dokáže chrániť ostatných zamestnancov a firmu pred ďalším šírením choroby. Vyhodnotenie PCR testov trvá dva až tri dni a dovtedy môže infikovaná osoba nevedomky prenášať vírus.

 

Možno vás zaujme: Koronavírus sa zrejme môže prenášať aj vzduchom, tvrdí WHO

 

Nové detekčné zariadenie by tak výrazne pomohlo nemocniciam, školám a samosprávam. Podľa odhadov by sa o novú technológiu mohlo len v troch krajinách Beneluxu zaujímať milión spoločností alebo organizácií.

 

„Cieľom našej technológie BioCloud je pomôcť globálne vytvárať bezpečnejšie priestory, pretože sa spoločne aj naďalej stretávame s výzvou pandémie COVID-19,“ povedal Paul Ghezzi, generálny riaditeľ BioCloud Kontroler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona