Umelecký riaditeľ značky Louis Vuitton podľahol rakovine

NETKY.SK • 29 November 2021, 14:45 • 2 min
Umelecký riaditeľ značky Louis Vuitton podľahol rakovine

Svet módy utrpel v nedeľu veľkú stratu. Najvýznamnejší afroamerický módny návrhár a tvorca pánskych kolekcií francúzskej módnej značky Louis Vuitton, Virgil Abloh, zomrel vo veku 41 rokov.

slovakia

left justify in out

Abloh už niekoľko rokov bojoval s rakovinou. Oznámila to francúzska spoločnosť LVMH, majiteľ značky Louis Vuitton. "Viac ako dva roky Virgil statočne bojoval so vzácnou, agresívnou formou rakoviny, srdcovým angiosarkomom,“ uvádza sa v správe na sociálnej sieti.

 

 

"Od stanovenia diagnózy v roku 2019 sa rozhodol chorobe vzdorovať v súkromí. Podstúpil množstvo náročných liečebných procedúr. Pritom všetkým však viedol niekoľko významných inštitúcií zahŕňajúcich módu, umenie a kultúru,“ dodáva správa.

 

Virgil Abloh bol umeleckým riaditeľom oddelenia pánskeho oblečenia luxusnej značky Vuitton od marca 2018. Narodil sa v USA, pracoval aj ako DJ a výtvarný umelecJeho príchod do LVMH znamenal spojenie módy ulice s módou luxusnou.

 

Tenisky a maskáčové nohavice neváhal kombinovať s oblekmi šitými na mieru a s večernými toaletami. Ovplyvňovalo ho graffiti, hip-hop a skateboardová kultúra.

 

 

Virgila poháňala oddanosť svojmu remeslu a poslaniu otvárať dvere iným a vytvárať cesty pre väčšiu rovnosť v umení a dizajne. Často hovoril: "Všetko, čo robím, robím pre 17-ročnú verziu mňa samého,“ hlboko veriac v silu umenia inšpirovať budúce generácie.

 

Abloh bol, podľa zasvätencov módneho priemyslu, považovaný za priekopníka pre čiernych módnych návrhárov.  

 

 

V minulosti pôsobil aj ako kreatívny stratég amerického hudobníka Kanyeho Westa. Stal sa aj prvým Afroameričanom na pozícii hlavného návrhára pánskeho radu značky Louise Vuitton. Nebol vyštudovaný dizajnér, ale stavebný inžinier a architekt. Abloh bol ženatý, s manželkou Shannon má dve deti Gray Abloh a Lowe Abloh.

 

Spoločnosť LVMH, vlastník značky Louis Vuitton, držala aj 60-percentný podiel v Ablohovej módnej značke Off-White. Tá sa stala súčasťou módneho konglomerátu, ktorý zahŕňa množstvo značiek z rôznych odvetví, od módy po liehoviny a šperky.

 

 

 

"Moje srdce je zlomené," napísal spevák Pharrell na Twitteri. "Virgil, ty si bol láskavý, veľkorysý,  premýšľavý tvorivý génius, tvoja ľudská práca a tvoja práca ako duchovnej bytosti bude žiť navždy. Posielaš lásku a svetlo svojej žene, deťom, rodine a dňu, teraz si s Majstrom." 

 

"Radi by sme vyjadrili úprimnú sústrasť milovaným Virgila Abloha, ktorá je pre nás všetkých ako dizajnéra aj ako človeka nesmiernou inšpiráciou,“ napísala spoločnosť Gucci na Instagrame.

 

 

 

Kris Jenner na Twitteri uviedla: "Som taká zarmútená a zničená, keď som počula o úmrtí nášho drahého priateľa Virgila Abloha. Posielam všetku svoju lásku a modlitby jeho krásnej rodine. Si anjel @virgilabloh a milujeme ťa."

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies