Zablúdených Poliakov našli v nebezpečnom teréne

NETKY.SK • 22 Január 2015, 09:09 • 2 min
Zablúdených Poliakov našli v nebezpečnom teréne

VYSOKÉ TATRY – Záchrana štyroch zablúdených poľských turistov v Malej Studenej doline vo Vysokých Tatrách dopadla dobre. Ako informovali záchranári Horskej záchrannej služby, Poliaci ich o pomoc požiadali v stredu večer, akciu sa podarilo ukončiť dnes ráno. Turisti mali podľa nich veľké šťastie, nachádzali sa v nebezpečnom teréne.

slovakia

left justify in out

Poliaci smerovali Malou Studenou dolinou k Téryho chate. Cestou zablúdili a v exponovanom teréne sa nevedeli pohnúť. Záchranárov preto požiadali o pomoc, do ich príchodu sa ale jednému z nich podarilo bez istenia dostať sa na chatu. Zvyšní traja Poliaci ostali v Jazernej stene. Horským záchranárom sa ich podarilo zaistiť za pomoci lana a vytiahnuť ich hore k Téryho chate. Horskí záchranári hovoria o obrovskom šťastí, stačila vraj malá chyba alebo pošmyknutie a Poliakom by hrozil pád niekoľko desiatok metrov. 

 

Počet zachraňovaných poľských turistov v Tatrách minulý rok mierne klesol. „Poliakov nám nepribudlo, sú na druhom mieste a Česi na treťom mieste. Tieto čísla nie sú nejaké alarmujúce, sú porovnateľné s minulými obdobiami a situácia je normalizovaná,“ povedal riaditeľ HZS Jozef Janiga. Kým v roku 2013 evidovali záchranári 406 úrazov poľských turistov, v minulom roku ich bolo 350.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies