Začal sa marcový summit únie, dôraz sa bude klásť na ekonomické témy

NETKY.SK • 25 Marec 2011, 08:13 • 2 min
Začal sa marcový summit únie, dôraz sa bude klásť na ekonomické témy

Začal sa marcový summit únie, dôraz sa bude klásť na ekonomické témy

slovakia

left justify in out

V Bruseli sa stretnutím predsedu Európskeho parlamentu Jerzyho Buzeka s poprednými predstaviteľmi členských štátov Európskej únie dnes začalo pravidelné marcové zasadnutie Európskej rady. Slovensko na ňom zastupuje premiérka Iveta Radičová.
      Predsedovia vlád a hlavy členských štátov európskej dvadsaťsedmičky sa na ňom budú venovať prevažne ekonomickým témam, podstatnú časť rokovaní však bude tvoriť aj debata o zahraničnopolitických záležitostiach.
      Summit by mal priniesť záverečné odobrenie vzniku Európskeho stabilizačného mechanizmu, "odklepnúť" legislatívny balíček šiestich opatrení na stabilizáciu finančnej situácie eurozóny, mal by priniesť dohodu členských štátov na Pakte pre euro. Medzi viac diskutované body sa zaradí budúcnosť pôžičky Írsku a zrejme sa otvorí aj budúcnosť verejných financií Portugalska v kontexte možnej žiadosti o pomoc zo zdrojov Európskeho finančného stabilizačného nástroja (EFSF). Portugalsko napriek tlaku trhov i niektorých členských štátov o pomoc eurozónu nepožiadalo.
      Medzi zahraničnopolitické oblasti, ktoré budú figurovať v záveroch zasadnutia Európskej rady, bude patriť situácia v Líbyi, Japonsku a lídri prijmú stanovisko aj k budúcnosti jadrovej politiky v štátoch únie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies